Se întâmplă la Radio România Înapoi

Caravana Gaudeamus ajunge în Piața Unirii din Oradea

Publicat: luni, 8 Mai 2017 , ora 13.50

Gaudeamus Oradea 2017, evenimentul cu numărul 99 în seria pe care Radio România a inaugurat-o în urmă cu peste douăzeci de ani și care a devenit unul dintre cele mai longevive proiecte culturale derulate în țara noastră - Programul Lectura, va avea loc în perioada 10 - 14 mai, în premieră în Piața Unirii. După trei ediții pe parcursul cărora evenimentul a înregistrat o creștere rapidă, spațiul oferit de Parcul 1 Decembrie devenind insuficient, Gaudeamus Oradea, intrat deja în inimile orădenilor, ajunge în acest an și în inima orașului, în Piața Unirii.

Ediția orădeană a Caravanei Gaudeamus este organizată de Radio România (Centrul Cultural Media și Radio Cluj), Primăria Oradea și Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și regiune, într-o formulă unică de parteneriat în istoria programului, Gaudeamus Oradea fiind singurul eveniment organizat în strânsă colaborare cu autoritățile orașului gazdă. Oferta ediției va reuni elementele specifice unui eveniment expozițional dedicat cărții - mii de volume care abia așteaptă să fie luate cu asalt de cititori, lansări și prezentări de carte, întâlniri cu scriitorii, dar și muzică bună, ateliere de creație, concursuri cu premii atractive, dedicate vizitatorilor și un "colț al cititorului" oferit de lanțul R&R - editură, librării și cafenele, celor care doresc să se relaxeze răsfoind o carte sau ascultând un fragment din volumul preferat. Programul de vizitare este următorul: miercuri - sâmbătă între orele 10:00 și 20:00 și duminică între orele 10:00 și 15:00. Accesul este liber, atât pentru pasionați, cât și pentru cei care vor intra doar din curiozitate.

Deschiderea oficială va avea loc miercuri, 10 mai, la ora 12:00. Președintele de onoare al ediției este Traian Ștef, redactor șef al revistei Familia.

Gaudeamus Oradea 2017, repere statistice:

- peste 60 de expozanți reuniți în 40 de standuri, reprezentând principalele categorii active pe piața de carte și educație din România - edituri, agenții de difuzare de carte, muzică și produse multimedia, edituri străine reprezentate de către distribuitori de carte. Prezența editurilor de top din România și a celor mai importanți distribuitori naționali de carte străină este garanția pentru o ofertă remarcabilă, atât din punctul de vedere al numărului de titluri disponibile, cât și din cel al diversității domeniilor abordate;

- o suprafață de peste 400 mp de standuri, care egalează recordul înregistrat la ediția precedentă;

- 16 evenimente adresate unui public variat ca domenii de interes și vârstă.

Proiecte Radio România derulate la Gaudeamus Oradea:

Invitați de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promovează și recompensează performanțele obținute pe plan internațional de către reprezentanții la vârf ai învățământului românesc. Sâmbătă, 13 mai, la ora 12:00, sunteți așteptați să îi cunoașteți pe invitații de nota 10 la Gaudeamus Oradea, elevi din județul Bihor premiați la olimpiade internaționale la diferite discipline: Árva Norbert Ákos, Divin Judit (Liceul Teoretic Ady Endre, Oradea) și Bede Ákos (Liceul Tehnologic nr. 1 Suplacu de Barcău). Premiile vor fi oferite de Dacia și Radio România.

Cărțile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donații din partea expozanților și a vizitatorilor, a unui fond de carte care, la finalul evenimentului, este oferit unei biblioteci publice, subfinanțate la capitolul achiziții. Volumele donate în acest an la Gaudeamus Oradea vor avea ca destinație biblioteca publică din comuna Răbăgani, județul Bihor.

Premiile Gaudeamus Oradea 2017 vor fi decernate duminică, 14 mai, începând cu ora 13:00, astfel:

- Trofeele Gaudeamus (acordate editurilor - locurile 1, 2 și 3) și Cea mai râvnită carte, decernate prin votul publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite în rândul vizitatorilor pe întreg parcursul evenimentului;

- Trofeele Presei - decernate jurnaliștilor pe secțiunile publicații, radio, TV și online, tot prin votul publicului;

- Premiul Miss Lectura, acordat, de Avon România, celei mai frumoase vizitatoare;

- Premiile Tombolei Gaudeamus, care vor fi acordate pe baza tragerii la sorți a buletinelor de vot al publicului, astfel: Marele Premiu, constând în suma de 300 de lei, oferită de Asociația Club Lions 22 Oradea și premii constând în produse cosmetice oferite de Avon România.

Gaudeamus Oradea este cea mai recentă componentă a Programului Lectura, proiect de anvergură națională inițiat și derulat de Radio România cu scopul de a susține cultura scrisă din țara noastră prin evenimente de tip expozițional, dedicate în principal cărții și ofertei educaționale. Palmaresul cumulat al programului, în intervalul 1994 - 2017, însumează 99 de evenimente organizate sub brandul Gaudeamus, circa 9.770 de expozanți, 2.837.000 de vizitatori și peste 12.500 de manifestări culturale, cu profil preponderent literar. Principalele componente ale programului sunt: Gaudeamus Internațional (23 de ediții), Caravana Gaudeamus (Cluj-Napoca - 18 ediții, Craiova - 16 ediții, Litoral - 8 ediții, Oradea - 4 ediții), Gaudeamus Carte Școlară (14 ediții) și o serie de proiecte culturale conexe. Calendarul Programului Lectura 2017 mai cuprinde: Gaudeamus Litoral (11 - 15 august), Gaudeamus Carte Școlară (14 - 24 septembrie) și Gaudeamus Internațional (22 - 26 noiembrie).

Eveniment organizat de Radio România (prin Centrul Cultural Media și Radio Cluj), Primăria Oradea și Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și regiune.

Parteneri principali: BRD Groupe Société Générale și Dacia. Parteneri: Avon România, Merlin's Vitamin Aqua, Asociația Club Lions 22 Oradea. Parteneri media: mediaTRUST, InfoOradea.ro, Bihoreanul, eBihoreanul.ro.

Detalii privind Caravana Gaudeamus Oradea, la Secretariatul Gaudeamus. Persoană de contact: Connie Chifor (tel. 0745 109 649, e-mail connie@gaudeamus.ro