Evenimentele săptămânii Înapoi

Capodopere muzicale ale secolului 20 la Royal Festival Hall

Publicat: joi, 12 Aprilie 2018 , ora 14.07

Vladimir Jurowski deține bagheta acestui important ansamblu londonez din anul 2007. Împreună cu Orchestra Filarmonică din Londra el a realizat numeroase înregistrări pe compact discuri și a obținut premiul "Royal Philharmonic Society Music Award". Pentru seara de 18 aprilie, renumitul dirijor, născut la Moscova în 1972 și care trăiește în Germania din 1990, ne oferă Simfonia în Do major de Igor Stravinski urmată de un Tango în aranjament pentru orchestră, de același compozitor rus care a părăsit Europa, refugiindu-se în SUA, în California, împreună cu cea de-a doua soție a sa, Véra de Bosset, chiar în anul 1940, anul apariției acestor două lucrări.

Pianistul norvegian Leif Ove Andsnes va fi solistul Fanteziei în Sol major pentru pian și orchestră de Claude Debussy, următoarea lucrare din program. El a studiat la Conservatorul de Muzică din Bergen cu Jiűí Hlinka apoi în Belgia cu Jacques de Tiège. A fost apreciat de public pentru înregistrările sale cu lucrări solo de Edvard Grieg, Robert Schumann și Frédéric Chopin dar s-a remarcat și ca interpret de muzică de cameră, prezentând liedurile lui Franz Schubert împreună cu tenorul englez Ian Bostridge sau Sonatele pentru pian și vioară de Béla Bartók alături de violonistul Christian Tetzlaff. Leif Ove Andsnes are în repertoriu concerte de Mozart, Haydn și Rahmaninov sau cele cinci concerte de Ludwig van Beethoven reunite în proiectul "Beethoven Journey" pe care l-a realizat în colaborare cu Ochestra de Cameră Mahler, aici Leif Ove Andsnes aflându-se într-o dublă ipostază, de solist și dirijor.

Concertul se va încheia cu Simfonia a 6-a op.54 în si minor de Dmitri Șostakovici, o lucrare conflictuală, apăruta în anul 1939, cu prima audiție la Leningrad, în luna noiembrie a aceluiași an, sub bagheta lui Evgheni Mravinski. Acum, după 79 de ani, Vladimir Jurowski va încerca să reconstituie atmosfera tensionată care a precedat teribilul razboi și care a fost surprinsă într-un mod cu totul original de Șostakovici, trecând prin momente de tristețe sumbră, de puritate sonoră, ajungând până la construcții ce sugerează o farsă zgomotoasă.

 Miercuri, 18 aprilie 2018, de la ora 21.30 - în transmisiune directă la Scena europeană.

Laura Ana Mânzat