ACUM:
19.00
A piacere
Lucrări din repertoriul clasic, cu o nuanță de weekend
Urmează: 20.00 Beethoven - 250 ani de nemurire (R)
Apoi: 21.00 Opera în interpretări de referință Mari compozitori, mari interpreți.

Agenda de concert Înapoi

Brașovul se transformă într-o Citadelă Culturală

Bookmark and Share
Publicat: marți, 1 Octombrie 2019 , ora 9.57

Brașovul se transformă într-o Citadelă Culturală.

Vineri 4 octombrie 2019, de la ora 18,30, Centrul Cultural Reduta din Brașov va găzdui un eveniment intitulat "Citadele culturale româno-maghiare".

Protagoniști vor fi: actorul Marius Bodochi, violonistul Ladislau Csendes și pianista Dolores Chelariu.

Aceștia vor dovedi că arta unește și creează punți peste timpuri și între comunități, iar poezii de Mihai Eminescu și Petőfi Sándor, îmbinate cu sonorități imaginate de Bartók Béla și George Enescu, îmbogățesc experiența culturală a publicului de astăzi.

Spectacolul este produs de Asociația Culturală Pro Valores, iar organizator local este Asociația Cultural Creștină "Luther Rozsa".

Biletele (40 lei) pot fi achizitionate pe biletmaster.ro sau la Centrul Cultural Reduta din Brașov.

Marius Bodochi este unul dintre cei mai valoroși și iubiți actori din România. Este o vedetă atât a Teatrului Național Ion Luca Caragiale din Bucuresti, pe scena căruia joacă din anul 2004, cât și a filmului românesc.

A debutat în anul 1982 pe scena Teatrului Național din Cluj Napoca.

A făcut creații interpretative memorabile în: "Richard II", "Visul unei nopți de vară", "Regele moare", "Amadeus".

Între 1991 și 2000 a fost profesor la Universitatea "Babes Bolyai" Cluj, Facultatea de Litere, Catedra de Teatru. A primit numeroase premii și distincții: Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, Medalia Meritul Cultural clasa I, Premiul Galei Țănarului Actor, Premiul pentru cel mai bun actor - Fundația Silvia Popovici, Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Dramaturgiei Românești de la Timișoara.

În cele patru decenii de activitate concertistică, Ladislau Csendes a cultivat un repertoriu variat și extins. A colaborat cu mari Case de discuri ca Mode Recordes (New York), realizând o discografie impresionantă și numeroase înregistrări Radio-TV pe 4 continente. Aparițiile sale ca violonist și violist precum și preocuparea pentru promovarea violei d'amore au fost comentate elogios de criticii muzicali. În același timp, a participat creativ la îmbogățirea repertoriului concertant și cameral românesc contemporan, fiind invitat la importante festivaluri internaționale în Marea Britanie, Austria, Polonia, Italia, Elveția, Germania. În anul 2000 a fost ales președinte al juriului internațional Valentino Bucchi de la Roma (Italia). Este doctor în muzică, teza sa privind repertoriul violonistic baltico scandinav. În anul 2011 Editura Casa Radio a lansat volumul sau intitulat "George Enescu un exil supravegheat?"

A avut turnee artistice în peste 24 de țări, printre care Elveția, Franța, Germania, Marea Britanie, Singapore. A susținut cursuri de muzică veche (viola d'amore la Borsec, în 2000, și la Piatra Neamț, în 1999). Susține cursuri în cadrul Academiei ICon Arts începând cu prima ediție, din 2003.

In 1990 a fondat împreună cu pianista Dolores Chelariu, Ansamblul Aperto cu care a susținut concerte în cadrul unor prestigioase festivaluri internaționale și turnee artistice în Germania, Elveția, Polonia, Spania, Ungaria, Italia etc. În anul 2000, ansamblul a obținut premiul revistei "Actualitatea Muzicală". Colaborarea cu mari compozitori ai secolului XX, ca: Ligetti, Kurtag, Vieru, Olah, Stroe au fost benefice pentru evoluția formației. În anul 2011 a fost lansat un dublu compact disc - intitulat "Aperto 20", iar în 2012 Duo Aperto a înregistrat un compact disc inedit pe care se regăsesc miniaturi pentru vioară și pian create de Franz Liszt.

Producător: Asociatia Pro Valores

Organizator: Asociația Cultural Creștină "Luther Rozsa"

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Bucureșteni.ro, Calendar evenimente, Observator cultural, Agentia de carte, Radio Trinitas, JurnalMM.ro, România pozitivă, Roportal.ro, Artindex, Historia, Modernism, DCNews.