Evenimente Înapoi

Brahms & Dvoűák cu Orchestra Națională Radio la Sala Radio

Publicat: marți, 28 Februarie 2017 , ora 13.11

Vineri, 3 martie 2017, ora 19.00, dirijorul elvețian Kaspar Zehnder se va afla la pupitrul Orchestrei Naționale Radio, într-un concert Brahms & Dvoűák, care îl va avea ca solist pe pianistul italian Giovanni Bellucci. Seara va debuta cu Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră, op. 15 de J. Brahms, iar în partea a doua orchestra va interpreta Simfonia nr. 8 în sol major, op. 88 de A. Dvoűák.

Dirijorul Kaspar Zehnder a fost director artistic al FK - Prague Philharmonia, al Festivalului Murten Classics, Klangantrisch și al Orchestrei Simfonice Solothurn din Biel, Elveția, iar în acest an are în program concerte alături de Orchestra Simfonică din Slovacia, la Festivalul Muzicii Poloneze din Cracovia, la Festivalul La Folle Journée din Nantes, dar și în Cehia, Franța și Germania.

Un talent muzical unic, Giovanni Bellucci este câștigător al prestigiosului premiu Busoni din Italia, iar înregistrarea Parafrazelor după operele lui Verdi și Bellini de Fr. Liszt, în interpretarea sa, a fost inclusă în selecția celebrei publicații Diapason ca fiind una din cele mai bune înregistrări ale tuturor timpurilor.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.


Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.


Biografii


KASPAR ZEHNDER

Kaspar Zehnder s-a născut la Riggisberg, a studiat flautul la Berna cu H. Indermühle și apoi dirijatul cu E. Körner. Cu prilejul vizitelor de studiu la Siena, Paris precum și la Academia Europeană Mozart, Kaspar Zehnder a primit îndrumări de la A. Nicolet, H. Stein, Ch. Dutoit, W. A. Albert, R. Weikert și M. Koneck.

În calitatea sa de director artistic al PFK - Prague Philharmonia, al Festivalului Murten Classics, Klangantrisch și al Orchestrei Simfonice Solothurn din Biel, a repurtat numeroase succese, selecția programelor concertelor sale bucurându-se de apreciere din partea publicului. În stagiunea 2016-2017 îl regăsim pe Kaspar Zehnder la pupitrul Orchestrei Naționale Radio, alături de Orchestra Simfonică din Slovacia, va concerta la Festivalul Muzicii Poloneze din Cracovia, la Festivalul La Folle Journée din Nantes, totodată Kaspar Zehnder va mai susține concerte în Cehia, Franța și Germania.

Alături de Orchestra Simfonică Biel Solothurn are o intensă activitate artistică ce implică turnee și colaborări cu artiști dintre care amintim pe Ning Feng și Louis Lortie.

Cu o deosebită atenție pentru valorificarea repertoriului muzicii romantice, Kaspar Zehnder a înregistrat pentru casa de discuri CPO lucrări simfonice semnate de compozitorul romantic Robert Radecke.


GIOVANNI BELLUCCI

După câștigarea premiului Busoni și a altor importante competiții internaționale dintre care amintim Regina Elisabeta, Prague Spring, A. Casella, Giovanni Bellucci a fost invitat să concerteze alături de filarmonicile din Los Angeles, Moscova, Montecarlo, a mai colaborat cu Dallas Symphony, BBC Philharmonic, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI, Orchestra Filarmonică din Liège. Totodată, a pășit pe scenele unor importante edificii ale lumii muzicale precum: Salle Pleyel, Herkulessaal, Opera din Sidney, Salle Gaveau, La Roque d'Anthéron, Performing Arts Society din Washington, Hollywood Bowl, Théâtre des Champs Elysées, Théâtre du Châtelet.

Un talent muzical unic, Giovanni Bellucci și-a descoperit aptitudinile pianistice la vârsta de 14 ani și a învățat ca autodidact cele 32 de sonate de Ludwig van Beethoven. La vârsta de 16 ani avea să interpreteze lucrarea concertantă Tontanz de Franz Liszt, urmând apoi să întâlnească mari pianiști precum: Paul Badura-Skoda, Alfed Brendel, Murray Perahia, Maurizio Pollini și Lazar Berman.

Înregistrările sale rămân de referință pentru literatura muzicală de profil, înregistrarea Parafrazelor după operele lui Verdi și Bellini de Fr. Liszt fiind incluse în selecția celebrei publicații Diapason ca una din cele mai bune înregistrări ale tuturor timpurilor; în prezent artistul lucrează la înregistrarea completă a lucrărilor de Beethoven

Noemi Vidu