Evenimentele săptămânii Înapoi

Beethoven și Brahms în direct de la Elbphilharmonie din Hamburg

Publicat: luni, 10 Decembrie 2018 , ora 15.23

Acum un an și jumătate, dirijorul Herbert Blomstedt a fost sărbătorit de numeroase orchestre la împlinirea celor 9 decenii de viață. Cariera sa continuă cu mult succes pe diferite meridiane și iată că stagiunea Orchestrei Radio din Hamburg (NDR) se mândrește în această săptămână cu revenirea lui la al său pupitru dirijoral. După concertul din ianuarie, întrebat ce va aduce pe afiș la următoarea sa prezență, șeful de orchestră născut pe teritoriu american într-o familie suedeză a răspuns evaziv:" va fi din nou ceva frumos"... Desigur, pentru o lume întreagă, a doua Simfonie de Johannes Brahms, cea în Re major op.73 (considerată de unii o posibilă "pastorală" brahmsiană) reprezintă o bucurie, o certitudine a repertoriului foarte îndrăgit pretutindeni!

Imagini pentru Herbert Blomstedt Emanuel Ax

Beethoven și Brahms sunt cei doi creatori uriași pe care îi regăsim în acest program, cu două veritabile șlagăre ale stagiunilor simfonice, căci prima parte a serii este rezervată Concertului pentru pian în Mi bemol Major "Imperialul" beethovenian, cu americanul Emanuel Ax solist. Pe afiș sunt așadar doi artiști a căror maturitate este recunoscută și prin carierele lor impresionante, printr-o discografie impunătoare, prin serenitatea abordării interpretative, într-o impecabilă ținută stilistică. Sunt doi muzicieni care slujesc Muzica cu respect și devotament, ceea ce se remarcă și prin atitudinea lor față de partitură dar și față de public.

Imagini pentru Herbert Blomstedt Emanuel Ax

Un concert ce se anunță cu certitudine un punct de mare atracție și prin creațiile programate și prin cele două nume răsunătoare ale protagoniștilor invitați; surpriza transmisiunii directe de vineri 14 decembrie va fi însă prezența la microfon a concert-maistrului orchestrei NDR Elbphilharmonie, violonistul Florin Paul, plecat de multe decenii din România, având o frumoasă carieră în Germania.

O seară ce se anunță un eveniment al vieții muzicale europene, o sărbătoare a marelui repertoriu clasic-romantic, cu veritabile "staruri" ale stagiunilor muzicale internaționale de pe diferite continente - în direct la Radio Romania Muzical vineri 14 decembrie, de la ora 21.

Anca Ioana Andriescu