Recomandări Înapoi

Aurelian Octav Popa - o nouă întâlnire sub semnul capodoperelor - 9 martie

Publicat: marți, 7 Martie 2017 , ora 15.42

“De ce tot ce mă întreabă lumea este legat mereu de clarinet ? Câte clape are, cum este făcut... Eu nu mă consider un instrumentist (instrumentalist) ci un modest muzician. Nu sunt legat neapărat de clarinet. Luați-mi clarinetul și văd eu ce fac... Istoria muzicii este mult mai interesantă decât istoria clarinetului propriu-zis; avem și noi bucățica noastră de repertoriu pe care căutăm s-o...păcălim din când în când”!

Și AURELIAN OCTAV POPA a tot „păcălit” repertoriul scris direct pentru acest instrument mai tânăr din zona celor de suflat din lemn dar și multe alte pagini pe care le-a rostit, cu farmecul său poetic, cu umorul și fantezia sa interpretativă, cu o energie explozivă dar și cu o repirație lirică atât de amplă... Sunt aproape 6 decenii de când acest artist și-a definit un statut aparte în viața muzicală românească și apoi în cea internațională iar „zestrea” înregistrărilor sale continuă să se amplifice. L-am ascultat ani de-a rândul cântând la clarinet (și acesta este cel mai potrivit verb pentru felul în care el „comunică” folosindu-se de acest instrument), l-am urmărit dirijând, mereu implicat, pătimaș în relația sa cu muzica dar și cu o eleganță firească a gestului atât de natural, al sincerității expresive. Spontan și plin de culoare în frazele sale, adesea glumeț dar mereu ...elocvent, Aurelian Octav Popa se dezvăluie cu deplină „autenticitate” și în cuvintele sale dar – mai ales – în MUZICĂ !

Ascultați-l vorbind despre inteligența scriiturii lui Weber, despre lirismul și tristețea lui Schumann, despre modernitatea lui Debussy dar și despre nevoia de a arcui – simplu și firesc – noi imagini sonore pornind de la partituri scrise pentru altfel de combinații timbrale...

Ascultați-l din nou cântând cu distincția și măiestria sa binecunoscute pagini concertante și camerale în cadrul unei noi Intâlniri sub semnul capodoperei, joi, 9 martie, de la ora 20. (în reluare sâmbătă 11 martie, de la 13,05)

Anca Ioana Andriescu