Cronici Înapoi

AUDIO. 'Viorile speranței' au fost la București

Publicat: miercuri, 26 Aprilie 2017 , ora 12.50

În preajma Zilei Independenței Israelului, ambasada acestui stat la București a organizat în 25 aprilie la Ateneu un eveniment special. Intitulat 'Violins of Hope', acesta a adunat în sală o multitudine de personalități, diplomați, oameni politici și oameni de afaceri. Toți s-au reunit pentru a auzi povestea cântată a acestor viori care au aparținut muzicienilor evrei care au suferit în timpul Holocaustului. Lutierul Amnon Weinstein s-a preocupat de strângerea și repararea acestor instrumente, care adeseori au supraviețuit artiștilor proprietari, și le-a denumit 'Viorile Speranței', oferind poveștii lor o altă întorsătură. Iată ce povestea despre aceste instrumente:

"După război, când toate ororile au devenit evidente, în Israel a avut loc un adevărat boicot al tuturor lucrurilor germane, într-atât încât numele Germania nu era menționat la radio. În această atmosferă, violoniștii refuzau să cânte pe viori produse de lutieri germani și începeau să le arunce. Tatăl meu, care iubea fiecare instrument, a avut grijă ca cele care au intrat în contact cu el să nu fie distruse. Le restaura, fiind conștient că nu le va putea vinde. Astfel am intrat și eu în contact cu aceste instrumente și le-am aflat ușor, ușor poveștile și iadul prin care au trecut."

Pe scenă a urcat un octet format din violoniștii Gil Sharon, Evghenia Epshtein, Sevil Ulucan Weinstein și Irina Simon Renes, violistele Aida Carmen Soanea și Miriam Hartman Beazley și violonceliștii Teresa Beldi și Hillel Zori. Invitat al serii a fost, pentru piesa 'Avinu Malkeinu' (Părintele Nostru, Regele nostru), pianistul Andrei Licareț. Întreg programul serii a fost interpretat cu sinceritate și cu o vizibilă bucurie a muzicii, lucru bine primit de publicul mai mult decât entuziast. Am putut asculta astfel Kol Nidrei op.47 de Max Bruch, interpretat aici în formula de violoncel solo și octet de coarde, Octetul op. 20 în Mi bemol major de Felix Mendelssohn și imnul neoficial al Israelului, Ierusalim, oraș de aur, pus oarecum în contrast cu imnul oficial, Hatikvah, interpretat la început alături de Deșteaptă-te române. Un moment emoționant a fost acela când pe final au fost invitați 4 elevi ai Liceului 'George Enescu' să cânte pe viori ale speranței alături de muzicienii aflați pe scenă. Iată ce ne-a spus la final despre revenirea la București violonistul Gil Sharon:

"Revenirea aici e pentru mine ceva special pentru că am cântat aici la 10 ani, în sala asta, cu cortina asta - am fotografii cu pantaloni scurți și cravată de pionier… acum 20 de ani, încă o dată și de atunci n-am mai fost aici. Oricum, sala asta și România e ceva special pentru mine. Cântând pe viorile astea… e o chestie sentimentală. Am cântat de câteva ori, nu numai o dată și e ceva special."

Reportaj realizat de Radu Mihalache