Interviuri Înapoi

AUDIO. Violonista Ioana Cristina Goicea participă la Academia din cadrul Festivalului Verbier

Publicat: marți, 24 Iulie 2018 , ora 14.04

Începând din 18 iulie sunteți prezentă la Festivalul de la Verbier unde luați parte cu o frecvență aproape zilnică la evenimentele reunite sub sigla Academy. Despre ce este vorba mai exact?

Este vorba de una dintre cele mai cunoscute evenimente de muzică clasică din lume și academii pentru tineri muzicieni, care oferă niște posibilități deosebite, oferă oportunitatea de a lucra cu profesori fantastici, cu profesori foarte cunoscuți, de a lucra nu numai lecții de vioară solo, ci și lecții de muzică de cameră, de a participa la concerte la cel mai înalt nivel și, prin toate acestea, se definește ca fiind unul dintre cele mai importante evenimente de acest tip.


Care au fost criteriile de admitere în calitate de cursant al acestei academii?

Este foarte dificil să intri aici pentru că pur și simplu sunt foarte multe persoane care doresc acest lucru. Nivelul este extraordinar de ridicat și selecția presupune trimiterea materialelor precum și înregistrări live, biografie, scrisori de recomandare... Deci este un proces complex.


Participați la un număr destul de mare de cursuri de măiestrie. Cu ce muzicieni ați avut ocazia să lucrați până acum?

Am avut ocazia să fac două lecții de vioară cu maestrul András Keller, care este prima vioară din Cvartetul Keller, un muzician deosebit. Voi face lecție cu Pamela Frank, cu Mihaela Martin și cu Pinchas Zukerman. Și, de muzică de cameră, printre alții, cu maestrul Gábor Takács-Nagy.


Au loc și concerte...

Da. Au loc și concerte, bineînțeles - concerte de muzică de cameră și concerte solo. Spre exemplu, în seara aceasta voi avea un concert într-un loc care nu este în Verbier – sunt și concerte în orașe apropiate.


Ce urmează după aceste cursuri?

Urmează un concurs foarte mare în America, concursul de la Indianapolis. Și imediat după Indianapolis urmează un turneu în Noua Zeelandă și Australia – turneul pe care l-am primit în urma câștigării Concursului Michael Hill anul trecut. Și în acest turneu, în afară de concerte și recitaluri solo, va fi și înregistrarea de CD, primul meu CD, în luna octombrie, care va cuprinde lucrări de Schubert, Brahms și Enescu.

Interviu realizat de Ana Diaconu