Interviuri Înapoi

AUDIO. Vioara lui 'George Enescu' - începe ediția a VII-a

Publicat: miercuri, 12 Septembrie 2018 , ora 11.56
Ediția a VII-a a turneului "Vioara lui Enescu" începe miercuri, 12 septembrie 2018, cu un concert la Casa de cultură din Alba Iulia (ora 19:00). Gabriel Croitoru va cânta pe vioara Guarneri del Gesù, supranumită "Catedrala", instrument ce i-a aparținut lui George Enescu și care se află acum în patrimoniul Muzeului Național "George Enescu". Violonistul, acompaniat de Horia Mihail la pian, a vorbit despre debutul acesti serii:


Primul recital pe care-l susțineți în cadrul turneului are loc în această seară la Alba Iulia. Ce program veți prezenta alături de Horia Mihail?

Va fi un program de piese pe care nu le-am mai prezentat publicului din Alba Iulia și nu numai, deci sunt lucrări noi, unele dintre ele pot fi și necunoscute pentru o parte din cei care vor veni să ne asculte, însă sunt convins că impactul la public va fi cel scontat.


Cu ce gânduri plecați în această nouă ediție de turneu?

Cu gândul că, iată, suntem în anul centenarului, suntem ca de obicei, cu vioara lui George Enescu, care cred că făcea același lucru, adică mângâia sufletele oamenilor cu sunetul viorii sale. Ca de fiecare dată, colaborarea cu Horia Mihail este una prietenească, este una deosebit de frumoasă. Se manifestă și împreujurul scenei și pe scenă, ceea ce face ca aceste turnee face să ne apropie și să întărească relațiile frumoase pe care le avem între noi.


Turneul începe, așadar, în această seară și continuă până în 8 octombrie, atunci veți concerta la București. Care sunt celelalte orașe pe care le veți vizita în această perioadă?

Începând cu Alba Iulia, pe urmă trecem prin Deva, avem la Timișoara, avem la Tecuci, avem la Slatina, la București, așa cum ați zis. Vă așteptăm cu drag la concertele noastre. La concertul nostru din acest an centenar, aniversar, noi suntem la cea de-a VI-a ediție a turneului Vioara lui George Enescu și ne dorim să veniți să participați la concert în număr cât mai mare.


Interviu realizat de Lucian Haralambie