Cronici Înapoi

AUDIO. Universitatea Națională de Muzică din București și-a inaugurat noua Mediatecă

Publicat: miercuri, 30 Septembrie 2015 , ora 14.42
Astăzi, de la ora 10.00, a avut loc la Universitatea Națională de Muzică din București inaugurarea unui nou corp al clădirii, acela al Mediatecii. Proiectul noii construcții a fost realizat în 2006 de către arhitectul Călin Irimescu și promovat de către Maia Savu, în timpul mandatului rectorului Dan Buciu. El a fost pus în operă efectiv din 2010 și finalizat în 2015, în timpul mandatelor de rector ale lui Dan Dediu. Finanțarea proiectului a fost realizată în integralitate din fondurile de investiții ale Ministerului Educației și Cercetării Științifice. Acest nou corp de clădire va adăposti Biblioteca, Mediateca, săli de lectură, de audiție, de proiecție, de baze de date, Școala doctorală, o sală de orchestre și cor, precum și un studio de înregistrări.

La inaugurare au vorbit secretarul de stat din cadrul Ministerului Învățământului, Gigel Paraschiv, Adrian Iorgulescu, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor, ministrul al Culturii în vremea demarării acestui proiect și rectorul Dan Dediu, iar la tăierea efectivă a panglicii a fost invitat să ia parte și fostul rector al Universității, compozitorul Dan Buciu.


Iată câteva extrase din discursurile celor prezenți.

Gigel Paraschiv, secretar de stat în cadrul Ministerului Învățământului: Am vizitat Mediateca, Biblioteca, studiourile de înregistrări. Am discutat cu domnul rector și înțeleg că până în luna noiembrie, cel târziu decembrie, o să aveți toate dotările în acest spațiu. Vă doresc să fiți sănătoși, să vă bucurați de ceea ce ați realizat, să puteți crea, așa cum domnul rector sublinia, în aceste spații.

Adrian Iorgulescu, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor: Eram la începutul anilor '70 student în anul I și vorbeam cu profesorii de atunci, unii dintre ei eminenți, majoritatea dintre ei dispăruți, cu colegii mei, despre ce a făcut rectorul Victor Giuleanu. Pentru că spre sfârșitul anilor '60 s-a făcut corpul nou de clădire și eram toți foarte mândri. Iată că se întâmplă acum, în 2015, un eveniment similar și trebuie toți să ne manifestăm recunoștința pentru unanimitatea în susținerea acestui proiect.

Dan Dediu, rectorul Universității Naționale de Muzică din București: Astăzi marcăm un eveniment foarte important în viața academică a Universității Naționale de Muzică din București și anume deschiderea oficială a corpului de clădire Mediatecă. Muzica trebuie să ajungă la un moment dat la starea de fericire, de a te împlini, dar ea este compusă din foarte multe alte elemente, de la studiu până la șmotru cum îi spunem noi, te pot aduce la exasperare. Așa a fost și construcția acestui nou corp, dar credem că vom putea la sfârșitul anului să ne desfășurăm activitatea într-un cadru extraordinar de performant, cu o sală de concerte, un studio de înregistrări performant, cu un pian de concert, pupitre ș.a.m.d., nemaivorbind de tot ceea ce înseamnă bibliotecă, mediatecă, școală doctorală.


Reportaj realizat de Radu Mihalache