Cronici Înapoi

AUDIO. Un secol și jumătate de muzică la Filarmonica 'George Enescu' - un concert aniversar excepțional

Publicat: luni, 17 Decembrie 2018 , ora 13.38

Un moment important din punct de vedere cultural și unic la nivel istoric a fost celebrat sâmbătă, 15 decembrie, printr-un concert la Ateneul Român - aniversarea a 150 de ani de la înființarea Filarmonicii "George Enescu". Prin alegerea programului, instituția și-a dovedit atât importanța cât și rolul în cadrul culturii muzicale românești: acela de promotor al muzicii de calitate, atribut ce reiese din programul serii.

Prima parte a început cu poemul simfonic "Destinal" de Dan Dediu, prezentat în primă audiție absolută, opusul fiind comandat de Filarmonică pentru această ocazie. Deși lucrarea este formată din unități eterogene din punct de vedere stilistic, produsul artistic final este unitar și coerent.

În finalul primei părți, pianista Khatia Buniatishvili a interpretat Concertul pentru pian și orchestră nr. 2 de Serghei Rahmaninov. Succesul momentului era asigurat, având în vedere atât popularitatea lucrării, cât și popularitatea pianistei. Interpretarea solistei a subliniat aspectele estetice principale ale concertului, având avantajul unei orchestre ce a fost bine pregătită pentru tot parcursul serii.

Acest fapt a fost vizibil în partea a doua, dedicată Simfoniei a V-a de Ludwig van Beethoven - lucrare ce rămâne în continuare între cele mai cunoscute șlagăre ale muzicii clasice, iar interpretarea orchestrei sub bagheta lui Horia Andreescu a fost un alt aspect plăcut pentru public:

"Deși recunosc că nu am citit care era subiectul poemului simfonic, mi s-a părut fascinantă combinarea personajelor sale muzicale în întotdeauna foarte inventivă. Mă întrebam ce urmează să facă, care personaj va mai fi dezvoltat... m-a ținut antrenat și mi-a plăcut foarte mult. la Concertul de Rahmaninov a fost foarte, foarte delicată spre deosebire de alții care, nu știu, poate sunt mai agresivi, mai cu forță."

"Cred eu, în opinia mea măruntă, că Destinal, destin, toate întrebările astea au fost foarte bine puse între swing-ul ăla care venea cu percuția și te lovea și valsul ăla de trei foarte organic și foarte firesc. Cred că mai am nevoie de vreo 20 de ani ca să-i înțeleg munca, sincer să fiu, pentru că eu încă nu pot să-l ascult pe Mozart cum trebuie."

"Sunt impresionată de câte ori o ascult. E prima oară când o văd live. E o prezență absolut fabuloasă, e magnetică, e teribilă, da!"

"A scos la suprafață exact latura aia romantică a lui Rahmaninov. Simfonia a fost executată impecabil, nu se poate reproșa nimic."

"Consider că e unul din cele mai frumoase momente ale vieții mele. Felicit conducerea Ateneului și cu ocazia împlinirii celor 150 de ani și pentru programele deosebite pe care ni le oferă. Extraordinar a fost! Și am simțit și pulsul sălii... Extraordinar!"

Reacțiile publicului dovedesc că au fost martorii unui concert de calitate - fapt ce rămâne prioritatea Filarmonicii "George Enescu" și pentru următorul secol și jumătate.

Reportaj realizat de Petre Fugaciu