Cronici Înapoi

AUDIO. Turneul Internațional 'Stradivarius' 2018, pe scena Sălii Radio

Publicat: miercuri, 6 Iunie 2018 , ora 9.15
Alexandru Tomescu: Mă bucur foarte mult să fiu aici în fața dumneavoastră alături de pianista Angela Drăghicescu. Ea a venit special pentru a fi alături de mine în acest turneu și pentru a cânta, iată, muzică românească. Muzica românească, întotdeauna unește oameni. Bucuria mea este încă și mai mare că mă aflu chiar aici, pe scena de concerte a Sălii Radio. Poate nu știți, eu sunt solistul concertist al Orchestrei Radio de mai bine de 16 ani și acest loc este mai mult decât acasă, pentru că este locul unde am crescut și m-am format ca artist și este modul ideal de a împărtăși cele mai puternice emoții pe care le trezește muzica.


Turneul Internațional Stradivarius a ajuns aseară la București, iar ceea ce ați auzit sunt cuvintele prin care violonistul Alexandru Tomescu i-a întâmpinat pe melomanii prezenți la Sala Radio. Ajuns deja la ediția cu numărul 11, turneul este intitulat, de această dată, Balada, un secol de muzică și este dedicat Centenarului Marii Uniri. Alexandru Tomescu a invitat-o anul acesta să-i fie parteneră de scenă, pe pianista de origine română stabilită în SUA, Angela Drăghicescu.

Iată cum au alcătuit cei doi muzicieni programul turneului:

Alexandru Tomescu: Atunci când am alcătuit programul acestei seri, m-am gândit în primul rând să alcătuiesc un program cu alți compozitori, în afară de George Enescu. În urmă cu trei ani de zile, cântasem Integrala lucrărilor principale pentru vioară și pian de George Enescu și atunci m-am gândit că poate i-am nedreptățit pe acei compozitori care au crescut în umbra marelui George Enescu. Ori, alcătuind acest program, căutând prin biblioteci, am descoperit foarte multe lucrări, care merită a fi cunoscute și aduse la lumină.

Am putut asculta o selecție de muzici diversă și inspirată care a debutat cu Mica suită op. 3 pentru vioară și pian de Mihail Jora și a cuprins, între altele, opusuri de George Enescu, Dinu Lipatti, Dumitru Capoianu și Tiberiu Olah.

Iar seara s-a încheiat cu un aranjament pentru vioară, pian și cor al Baladei de Ciprian Porumbescu, realizat de Grigore Cudalbu și interpretat cu participarea Corului de Copii Radio, dirijat de Voicu Popescu:

Este sigur o mare ocazie și mă refer acum la toate corurile care au putut intra în acest proiect. A fost un moment cu totul deosebit, cel puțin pentru copiii noștri. Știu exact ce înseamnă, știu cu câtă emoție au intrat în concert, știu cu câtă emoție au ieșit și știu că acesta va fi un reper pentru viața lor artistică de-acum încolo.

Încheiem într-o notă veselă, cu câteva impresii culese din rândul membrilor Corului de Copii Radio:

- A venit într-o zi la noi domnul dirijor și ne-a spus că vom participa alături de Alexandru Tomescu în concert și pentru noi a fost o oportunitate foarte mare. Suntem onorați că am cântat alături de Alexandru Tomescu.

- A fost o experiență foarte frumoasă, mai ales că am fost alături de Alexandru Tomescu. Te simți foarte entuziasmat și ai un sentiment foarte plăcut.

- A fost minunat, deoarece am cântat alături de cel mai mare violonist din România și a fost foarte plăcut. Am avut emoții bineînțeles. Va fi o experiență de neuitat.


Reportaj realizat de Ana Diaconu