Cronici din festival Înapoi

AUDIO. Trei albume istorice cu muzica lui George Enescu lansate de Editura Casa Radio

Publicat: sâmbătă, 19 Septembrie 2015 , ora 14.52
Editura Casa Radio a lansat ieri, 18 septembrie, la Librăria Humanitas Kretzulescu trei albume cu muzica lui George Enescu, care fac parte din înregistrările istorice din Arhiva Radio România. Albumul "George Enescu compozitor și interpret", în care-l veți găsi pe Enescu pianist, violonist și dirijor al propriilor lucrări a fost înregistrat în 1943.

Muzicologul Olga Grigorescu, care s-a ocupat de selecția lucrărilor de pe noile CD-uri spunea că mesajul lui George Enescu este transmis într-un mod mai autentic:

"M-a pasionat această muncă pentru că mi se par niște documente de o valoare extraordinară și am simțit mereu faptul că avem o datorie de onoare de a le face cunoscute publicului, de a nu le lăsa acolo să moară într-o fonotecă."

Vorbim de trei compact-discuri istorice. În toate regăsim opera enesciană.

"Este, pe de-o parte, Enescu în cvadrupla sa calitate de compozitor, dirijor, violonist, pianist și, pe de altă parte, de instrumentiști de mare valoare, contemporani cu el, care au înregistrat lucrările lui Enescu și care au rămas în fonotecă atâta cât s-a putut. Ei transmit mesajul lui Enescu foarte autentic."

Cel de-a treilea disc care s-a lansat cuprinde sonate de Enescu, Bartok și Bach, cu violonistul Varujan Cozighian acompaniat de pianistul și compozitorul Nicolae Brânduș, care a povestit cu emoție despre anii în care a făcut aceste înregistrări:

"Eram studenți la Conservator când ne-am apucat de această sonată, împreună cu Cozighian. Am lucrat-o într-un an; abia am reușit s-o dovedim lucrând intens. Și, de fiecare dată, Varujan venea cu idei noi pe care le aplicam și le făceam și… după un an… am realizat-o. Pentru noi, această sonată a fost un act de creație în același timp. Și a fost o perioadă în care, de fapt, descopeream muzica contemporană, această perioadă a anilor '50."

V-am văzut că v-ați oprit pentru a asculta…

"Mi se pare foarte interesant că vorbindu-se despre vibratoul lui Enescu ascult acum această înregistrare care este foarte asemănătoare. Uneori dens, când e nevoi, uneori lent, când e nevoie. Niciodată când nu e nevoie!"

"Am cumpărat CD-urile în clipa în care le-am văzut. Extrem de emoționant! Să ai șansa să înțelegi câte ceva din personalitatea lui Enescu prin prisma celor care l-au cunoscut… e o șansă unică."


Reportaj de Francesca Rusu