Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara la Ateneul Român - 9 aprilie 2019

Publicat: miercuri, 10 Aprilie 2019 , ora 12.48

Prezență cunoscută în Stagiunea de Marți seară, cu un program solistic în 2014 și unul cameral alături de mezzosoprana Iulia Merca în 2016, pianistul Lucian Gheju a revenit pe podiumul Sălii mici a Ateneului Român.

Prezența numelui său pe afiș a adunat un număr însemnat de melomani pentru a asculta un program învăluit în aura romantismului. Pianistul Lucian Gheju este un instrumentist matur, cu un palmares important și cu o activitate muzicală bogată atât în țară, cât și peste hotare, muzicianul croindu-și drum în viața concertistică dar și în cea pedagogică, fiind lector universitar doctor la Facultatea de Interpretare din cadrul Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj Napoca. Recunoașterea națională și internațională a repurtat-o și în calitate de pianist acompaniator în cadrul unor prestigioase concursuri de canto precum: Regina Elisabeta de la Bruxelles și Julián Gayarre, de la Pamplona. În 9 aprilie, la Sala mică a Ateneului Român a încântat cu virtuozitatea pianistică și cu lirismul frazării într-un program romantic despre care a și vorbit:

"Opusul beethovenian, de o mare încărcătură emoțională, cred că poate fi considerat oricând un opus romantic... o călătorie prin lumea dansului cu muzica lui Chopin, Dansurile germane ale lui Schubert în transcripția lui Liszt și, bineînțeles, Dansurile spaniole prin Malaguena. Am încercat să fiu un mesager, să transmit frumoasa lume a dansului și sper că am avut un timp bun împreună și am putut să ne bucurăm de muzică. Îmi place publicul. Pianul, așa cum este el, pentru mine est un pian drag care întotdeauna mă inspiră și vin cu mare bucurie aici de fiecare dată."

Beethoven, Chopin, Liszt și în final ritmuri spaniole din Malagueña de Ernesto Lecuona într-o inspirată interpretare în care și-au găsit locul, așa cum transpare din muzica romantică, forța dramatică, tensiunea și lirismul. Publicul a primit cu entuziasm acest program pe care Lucian Gheju îl va prezenta în curând și capitala Marii Britanii la Saint Martin in the Fields.

Reportaj realizat de Jeanine Costache