Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara la Ateneul Român - 29 mai 2018

Publicat: miercuri, 30 Mai 2018 , ora 13.25

"Colegul meu a fost senzațional ca întotdeauna. A fost o mare bucurie să împart un mic moment din recitalul lui minunat și a fost o atmosferă superbă." - violoncelistul Cornelius Zirbo despre Jan Sekaci, colegul său de la Colegiul Național de Artă "Dinu Lipatti".

Un tânăr violoncelist excepțional, se spune despre Jan Sekaci. Vine pentru prima dată în cadrul seratelor de marți după ce, cu puține zile în urmă, a obținut Marele Premiu la Concursul Internațional "George Georgescu" de la Tulcea. "Jan este un tânăr violoncelist extraordinar și, cu siguranță, va fi un nume sonor, în scurtă vreme." - astfel l-a recomandat Octavian Lup, profesorul său de la Colegiul "Dinu Lipatti". Jan Sekaci a optat să interpreteze lucrări de Bocherini, Schubert, Faure și Sarasate. După lungi rechemări la rampă și după un bis, tânărul violoncelist ne-a împărtășit bucuria primei apariții pe podiumul Sălii mici a Ateneului Român:

"Mi s-a părut că pentru început ar fi un program destul de rafinat și mi s-a părut că va fi o provocare. La început eram foarte, foarte entuziasmat, apoi m-am obișnuit cu publicul, eram inspirat de public. Violoncelul înseamnă cam toață viața mea de până acum, tot ce pot să-mi aduc aminte din ultimii ani."

Unui muzician cu un talent și o inteligență ieșite din comun pianista Verona Maier, cea alături de care a evoluat în 29 mai, îi întrevede o carieră promițătoare:

"Aș zice că, din nou, unul ieșit din comun. Tot ce sper este că o să-l avem prin preajmă multă vreme. E absolut impresionant! Are o putere de comunicare ieșită din comun și o permeabilitate, vă pot spune, pentru că eu nu cred că s-ar putea bănui că ne-am văzut de două ori pentru acest recital. Este o asemenea capacitate de integrare și de contextualizare a lucrurilor pe care le face. În plus, nu e un lucru făcut cu intuiția, e un lucru făcut cu inteligența, ceea ce, la 17 ani, pentru mine reprezintă un lucru absolut impresionant. Și, ca de obicei, cânt e vorba de astfel de lucruri excepționale, trag aer în piept și îmi spun că sper să aibă pe măsura lucrurilor pe care le-a primit și în care, evident, nu face decât să investească muncă și să le sporească... să aibă soartă bună!"

Reportaj realizat de Jeanine Costache