Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de Marți seară la Ateneul Român - 13 februarie 2018

Publicat: miercuri, 14 Februarie 2018 , ora 14.31

Chitariștii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan sau Duo Kitharsis - iată deja o formulă muzicală consacrată care atrage publicul în sala de concert. A fost înființat în 2009 la inițiativa maestrului lor, prof. dr. Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu. De atunci, cariera lor se arcuiește promițător, cu un palmares important, cu apariții apreciate atât în țară, cât și peste hotare. În 2015 Duo Kitharsis a realizat primul compact disc, înregistrând lucrări de Rameau, Giulliani, de Falla și Piazzolla. Creații de Rameau și Piazzolla, dar și o lucrare scrisă de Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu s-au regăsit și în programul prezentat în 13 februarie, un demers muzical despre care cei doi muzicieni au vorbit cu entuziasmul cu care au cântat:

"Ne-am gândit să oferim publicului ocazia de a asculta și piese scrise pentru formula de duo de chitare, cum a fost Tango Suite de Astor Piazzolla, apoi Joaquin Rodrigo - celebru pentru Concertul de Aranjuez. Apoi, am avut piesa scrisă de domnul Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu, o piesă pe care dânsul ne-a dedicat-o în perioada în care eram studenți la Stuttgart; piesa se numește Gerar. Și avem și transcripții."

"Transcripții, ca de obicei. Chitariștii cântă transcripții pentru că vor să se alinieze cu instrumentele grele. Ne aventurăm, suntem foarte fanteziști, foarte don quijotieni cu toții și mai transcriem și câte ceva. Rameau, ca bis - Chopin, pentru că intenționăm să înregistrăm un disc la un moment dat. Cred că am reușit totuși să ne personalizăm un pic transcripția."

Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan sunt doi instrumentiști care se cunosc foarte bine, se completează în evoluțiile lor, motiv pentru care i-am rugat să definească personalitatea unuia în viziunea celuilalt:

"Nu am cum să-l descriu pe Dragoș pentru că e ca și cum sunt eu, adică suntem o singură persoană și cred că puterea noastră în acest duo este că împărțim rolurile și ne completăm unul pe altul aproape de 100%."

"Eu aș putea s-o descriu pe Alexandra foarte scurt. Dacă ar fi fost să mă nasc femeie, mi-ar fi plăcut să mă nasc Alexandra."

Sensibilitate, inovație, o bună agilitate în pasajele de virtuozitate și, nu în ultimul rând, o excelentă comunicare au demonstrat chitariștii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan la Sala mică a Ateneului Român; doi muzicieni care au dedicat seara din 13 februarie 2018 chitarei, printr-un recital cu care ne întâlnim destul de rar în sălile de concerte.

Reportaj realizat de Jeanine Costache