Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de Marți seara la Ateneul Român - 12 martie 2019

Publicat: miercuri, 13 Martie 2019 , ora 13.22

Flautul a fost vedeta recitalului din 12 martie de la Sala mică a Ateneului Român. Bogdan-Octavian Preda este cel care a înscris cel de-al doilea recital de flaut în seria seratelor de marți. Cătălin Virgil Oprițoiu este cel care i-a îndrumat pașii pe tărâmul flautului, Bogdan-Octavian Preda devenind în 2017, după absolvirea Colegiului de Arte "Dinu Lipatti" din București, student în Olanda la Conservatorul din Amsterdam. Bogdan-Octavian Preda este un muzician cu carismă, instrumentist virtuoz care a afișat stăpânire de sine și expresivitate într-un program care a cuprins două sonate: "Undine" de Carl Reinecke și Arpeggione de Franz Schubert, Cantabile și Presto de George Enescu și Balada pentru flaut și pian din creația lui Frank Martin. Despre demersul său muzical a vorbit chiar protagonistul serii - flautistul Bogdan-Octavian Preda:

"Am ales un program pentru acest recital romantic, foarte cunoscut în repertoriul nostru flautistic împreună cu o sonată de Schubert care, cred eu, merita o introducere în România și pe partea flautistică deoarece este o sonată pentru instrumentul arpeggione și am considerat că ar fi foarte frumos s-o pun în lumină prin flaut. Sunetul flautului este foarte asemănător cu vocea umană. În tehnica noastră pe care o folosim ne uităm foarte mult la cântăreții de operă, pentru că sunt foarte multe detalii tehnice pe care noi putem să le abordăm și să ne îmbunătățim pe noi ca flautiști. Am ales și o lucrare de Enescu - foarte clișeic probabil, dar este o piesă foarte dragă mie, am crescut împreună cu ea și mi-e tare drag s-o cânt în orice colț al lumii și să mă mândresc cu compozitorii pe care-i avem."

Flautistul Bogdan-Octavian Preda a atras publicul la Sala mică a Ateneului Român, impresionând cu evoluția sa alături de pianistul originar din Minsk - Vital Stahievici, muzician experimentat, absolvent și profesor la Conservatorul din Amsterdam.

"M-am simțit foarte bine, a fost o plăcere să cânt aici, publicul din această seară a fost receptiv și cald. M-am bucurat să fac muzică împreună cu Bogdan. Îmi face o deosebită plăcere să colaborez cu el, să exersăm împreună, să evoluăm înpreună în recitaluri și concerte. Bogdan este un muzician care are prezență de scenă, este rapid în reacții, este foarte muzical și foarte romantic... și eu sunt o persoană romantică, deci este o plăcere să cântăm împreună."

Spectaculozitatea flautului a fost demonstrată de Bogdan-Octavian Preda într-un program complex, foarte dificil și plin de culoare. Flautistul Bogdan-Octavian Preda și pianistul Vital Stahievici au demonstrat că sunt doi muzicieni care se cunosc foarte bine, se completează în evoluțiile lor, dovedind o excelentă comunicare și oferind publicului una dintre rarele ocazii de-a asculta muzică de cameră din repertoriul destinat instrumentelor de suflat.

Reportaj realizat de Jeanine Costache