Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara - 28 februarie 2017

Publicat: miercuri, 1 Martie 2017 , ora 13.52
Stagiunea de marți seara și-a deschis porțile, în prag de primăvară, pentru un tânăr muzician de peste hotare. În vârstă de 31 de ani, pianistul Vato Jordania provine din Georgia fiind invitat pe podiumul Sălii mici a Ateneului Român la sugestia unui alt muzician talentat, prezent și el în stagiunea recitalurilor de marți - Dragoș Dimitriu. De altfel pianistul rămân și-a extins activitatea și către impresariat, înființând o asociație care să vină în sprijinul tinerelor talente.


Dragoș Dimitriu și-a demonstrat abilitățile organizatorice aseară reușind să aducă un public numeros sub cupola Ateneului Român:

"Un prieten de-al meu, Andrei Vesel, care-i dirijor și cu mine, am creat o asociație, care se numește Ton den jungen, care pe română vine Sunetul tinereții sau tinerimii, mai corect, de fapt și ne-am propus să susținem muzicieni și compozitori necunoscuți, dar cu un talent foarte, foarte mare și care au ceva de spus pe lumea asta. Acesta-i unul din motive. Al doilea motiv ar fi că am realizat amândoi că stând numai între patru pereți și studiin nu se va întâmpla nimic, nici cu carierele noastre. Nu ne va găsi cineva brusc și va zice, mamă ce grozav e, haideți să îl promovăm. Nu, ci am zis că luăm noi frâiele în mână și pornim cu anumite proiecte. De exemplu, primul nostru mare proiect o să în Konzerthaus, cu un pianist, Andrei Corobenikov îl cheamă, destul de renumit deja, tânăr și el și avem niște programe foarte interesante."


Vato Jordania
a lăsat impresia unui muzician matur, cu o foarte bună tehnică pianistică și o pregătire riguroasă, care, iată poate fi un prim produs al acestei asociații inițiate de Dragoș Dimitriu:

"A venit la Viena în anul 2011 și în același an a și câștigat concursul Bösendorfer, cu premiul I. A primit un pian și și-a croit un drum în Austria. Eu îl apreciez foarte mult ca și artist și vreau neapărat să-l promovez. Merită ascultat pentru că e foarte bine pus la punct. Aduce niște idei noi."

Cu program ambițios a venit Vato Jordania în cadrul seratelor de marți care a cuprins lucrări de Beethoven, Liszt, Schubert și Prokofiev. Parcursul său muzical a fost dozat inteligent, cu o logică a lucrărilor și un echilibru al coloristicii timbrale. Vizibil emoționat dar bucuros după o seară reușită Vato Jordania a declarat:

"Mă aflu pentru prima oară la Ateneu și în România ... m-am bucurat de o atmosferă foarte plăcută și caldă din partea unui public prietenos și atent.... Mă bucur că toată lumea a savurat muzica mea... Compozitorii pe care i-am interpretat se află tot timpul în repertoriul meu de recital fiind unii dintre preferații mei. Și mă refer în special la Prokofiev care este cel mai apropiat de inima și sufletul meu... Încerc întotdeauna să fac programe care să acopere cât mai multe laturi ale muzicii, cât mai colorat, cât mai divers..."

Vato Jordania este un muzician matur cu experiență concertistică, un pianist care exploatează cu abilitate mijloacele tehnice și expresive ale instrumentului său, împărtășind cu generozitate plăcerea de a cânta.


Reportaj realizat de Jeanine Costache