Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara - 22 noiembrie 2016

Publicat: miercuri, 23 Noiembrie 2016 , ora 13.36
"Un program foarte greu, foarte frumos și un tânăr absolut excepțional, născut cred eu, pentru muzică și pentru vioară."

Astfel l-a recomandat cunoscuta violonistă Cornelia Bronzetti pe Georgii Moroz, la sugestia căreia tânărul, în vârstă 15 ani, s-a aflat pentru a doua oară pe rampa de lansare a Stagiunii din fiecare marți. În 22 noiembrie, Georgii Moroz a evoluat alături de mama sa Lyudmyla Osadcha într-un program care a cuprins șapte lucrări, între care Fantezia "Carmen" de Pablo de Sarasate și trei sonate de Pietro Locatelli, Eugene Ysaÿe și George Enescu:

"El a cântat din perioada Sonatei a III-a și a Impresiilor din copilărie, Sonata Torso, care e o sonată într-o parte, dar suficient de lungă, 15-16 minute, în care să te apropii de Enescu și să te poți exprima și a făcut-o împreună cu mama lui Lyudmyla Osadcha, într-un mod absolut excepțional."


Georgii Moroz este laureat cu premiul I al Concursului Internațional de vioară "Cornelia Bronzetti" - ediția 2014. Înființat în 1990, după opt ani Concursul de vioară "Cornelia Bronzetti" a devenit bienal și internațional, în vara acestui an desfășurându-se ediția cu numărul 10. Printre laureații cu Premiul I la Concursul Internațional de Vioară de la Câmpina, care fac carieră internațională prin concursuri și concerte, se numără: Vlad Maistorovici, Daria Varlamova, Lilia Pocitari, Alexandra Bobeico și Simina Croitoru. Poate că și violonistul Georgii Moroz va urma o carieră frumoasă dacă va continua, cu o pregătire riguroasă, să-și cultive talentul remarcat de o muziciană importantă în lumea violonistică precum Cornelia Bronzetti:

"Are o paletă coloristică și o participare psihică, fizică, la tot ceea ce îi oferă muzica și poate și el să îi ofere prin mijloacele lui de expresie, absolut ieșite din comun.

Mult prea lung și mult prea dificil, pentru posibilitățile lui actuale, mi s-a părut programul la care s-a încumetat Georgii Moroz. A dovedit rezistență pe durata celor 90 de minute de muzică, capacitate de concentrare, virtuozitate, temperament și multă expresivitate, toate acestea umbrite de o intonație neglijentă, pe alocuri. Să nu uităm, însă, că în marea lor majoritate recitalurile de la Sala mică a Ateneului Român stau sub semnul tinereții, al entuziasmului și al speranței unei viitorare cariere concertistice. La cea violonistică aspiră și Georgii Moroz.


Reportaj de Jeanine Costache