Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți - 26 aprilie 2016

Publicat: miercuri, 27 Aprilie 2016 , ora 13.35
Pentru a patra oară, oaspete al Stagiunii de marți seara, vioonista Mălina Ciobanu a revenit în 26 aprilie la Sala mică a Ateneului Român. Recunosc ,am fost curioasă să-i urmăresc evoluția aflată pe o traiectorie ascendentă, interesată fiind de alegerea repertorială.


Dacă în urmă cu trei sezoane o admiram, pe Mălina Ciobanu, în piese de virtuozitate, tânăra violonistă a adăugat repertoriului său sonate și alte lucrări care reflectă momentul evolutiv în plan interior și artistic, un program despre care a afirmat:

"Programul din această seară face parte dintr-o gamă foarte variată din repertoriul romantic. Nu pot să spun decât că au fost niște lucrări foarte complexe și simt că m-am maturizat foarte mult cu ajutorul acestor lucrări. Sper că și publicul a putut să perceapă această maturizare din punct de vedere tehnic, dar, mai ales, emoțional."

Mălina Ciobanu are o bogată activitate concertistică, cu peste 100 de apariții pe podiumurile din România, Austria, Germania, Grecia și Italia. Mai mult de 40 de premii vin să răsplătească munca tenace si perseverența, a cărei finalitate este mereu performanța. În anul 2016, cea mai importantă reușită a violonistei a fost obținerea unei Mențiuni la Concursul International "Concertino Praga" - Cehia. În 26 aprilie, Mălina Ciobanu a ales să evolueze, în lucrări de Brahms, Schubert, Paganini și Wieniawski, alături de pianistul Ciprian Ciotloș.

O foarte bună comunicare au lăsat să se întrevadă cei doi muzicieni, au demonstrat că funcționează în această formulă interpretativă, se completează în evoluțiile lor, motiv pentru care i-am rugat să definească personalitatea unuia față de celălalt:

"Mă bucur că am cântat, în această seară, alături de acest pianist pentru că am putut să lucrăm foarte îndeaproape acest repertoriu și probabil că publicul a putut să simtă chimia dintre noi..." (Mălina Ciobanu)

" Mălina este un copil extraordinar, a evoluat enorm și simt că fac echipă cu ea. Este foarte talentată, tenace.... Am impresia că joacă șah în muzică. Dansează între note și fiecare mutare o face dinainte pentru ce urmează. Am senzația că știe perfect ceea ce face..."

Mălina Ciobanu s-a dovedit și de această dată o muziciană cu carismă, cu multă expresivitate, cu o tehnică excelentă și cu o pregătire riguroasă. Tânăra muziciană a știut, ca de fiecare dată, să aleagă un program echilibrat redat cu siguranță, virtuozitate și multă sensibilitate în care s-a simțit tonul cald și vibrant al unei muziciene stăpâne pe vioara sa.


Reportaj realizat de Jeanine Costache