Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara - 20 noiembrie 2018

Publicat: miercuri, 21 Noiembrie 2018 , ora 13.27

Violonistul Valentin Șerban, violoncelistul Ștefan Cazacu și pianistul Abel Corban - sunt numele celor trei muzicieni pe care i-am ascultat aseară în cadrul seratelor de marți. Au atras în 20 noiembrie un public numeros la Sala mică a Ateneului Român, oferind un program atent lucrat plin de culoare, sunet și emoții. Performează împreună de puțin timp, dar au sunat extrem de omogen însuflețind interpretarea lor cu entuziasm și tinerețe. Cu entuziasm au vorbit în finalul serii despre această formulă interpretativă în care se află momentan și despre cele două alegeri repertoriale: Trioul nr. 2 op. 67 în mi minor de Dmitri Șostakovici și Trioul nr. 1 op. 32 în re minor din creația lui Anton Arenski.

Ștefan Cazacu: "Abel și cu mine am fost colegi la aceeași facultate, iar pe Valentin l-am cunoscut acum câțiva ani, la Viena. Și, dintr-una, dintr-alta, la o prietenie, la alta, uitați că ne-am întâlnit și noi în sfârșit pe scena mică a Ateneului și am interpretat împreună două triouri."

Valentin Șerban: "Am ales două creații rusești, ambele puțin cântate, în special Trioul de Arenski, care nici nu știu când a fost cântat ultima oară; poate e chiar prima audiție aici."

Abel Corban: "Sunt niște lucrări reprezentative pentru muzica de cameră, pentru trio, și am considerat noi că ne și pun în valoare pe fiecare. Iar, cum a spus și Valentin, Arenski se cântă mult în afară dar, din păcate, la noi nu este abordat, iar noi am făcut primul pas."

Individual sau în diverse formule camerale, cei trei muzicieni au mai fost prezenți în cadrul seratelor de marți: Abel Corban este posesorul unei tehnici pianistice foarte bune, violonistul Valentin Șerban afișează maturitate și stăpânire de sine, iar violoncelistul Ștefan Cazacu s-a dovedit și de această dată un muzician cu carismă, cu multă expresivitate și cu o pregătire riguroasă. Mi-a plăcut comunicare dintre cei trei muzicieni, motiv pentru care i-am rugat să se descrie unul față de celălalt.

Cum îl vezi tu pe Ștefan?

"Serios la repetiții și nebun în afara lor. Un mare muzician."

"Valentin - un romantic incurabil și care cântă cu o sclipire extraordinară și cu o finețe pe vioară rar întâlnită. Iar Abel... el este prietenul nostru călător, care călătorește cu pianul și ne introduce să spun așa în armonii de jazz."

"Iar despre Ștefan... un om mare, un suflet mare. Este un om extraordinar și pe scenă și în afara ei."

Publicul a apreciat implicarea celor trei muzicieni, ropotele de aplauze reflectând emoția pe care au reușit să o transmită; o misiune îndeplinită după cum au mărturisit în finalul serii.

"Am vrea să plece cu dorința de a ne mai vedea pe noi și a mai auzi muzică nouă."

"Și cu emoție și zâmbet pe buze. Dacă se pleacă așa de la recitalul nostru, noi ne-am făcut misiunea."

Violoncelistul Ștefan Cazacu, violonistul Valentin Șerban și pianistul Abel Corban, trei instrumentiști cu personalități diferite armonizați cu maturitate într-o seară care a suscitat interesul prin prezența lor pe afișul Stagiunii de marți seara.

Reportaj realizat de Jeanine Costache