Cronici Înapoi

AUDIO. S-a încheiat cea de-a XXVII-a ediție a Concursului Național 'Mihail Jora'

Publicat: marți, 28 Martie 2017 , ora 12.52
Aseară, 27 martie 2017, în ambianța festivă a Ateneului Român, organizatorii Concursului Național de Compoziție și Interpretare Muzicală Mihail Jora ne-au invitat la gala laureaților celei de-a XXVII-a ediții.

Este, de fapt, al doilea an de când competiția a fost preluată, ca organizare, de Societatea Muzicală și a căpătat o amploare sporită, cu precădere datorită cuantumului premiilor în bani, dar și a oportunităților de afirmare oferite premianților după câștigarea concursului.

Evenimentul de ieri a debutat într-o manieră mai puțin convențională, prin acordarea unor "certificate de recunoștință" de către tinerii laureați sponsorilor secțiunilor lor. După ce s-au acordat diplome inclusiv concurenților, recitalul acestora a fost deschis de cele trei scene din D'ale carnavalului, opera comică de cameră semnată de Sebastian Țună, câștigătorul premiului al doilea al noii secțiuni introduse în concurs, compoziție muzicală. Lucrarea a fost interpretată de ansamblul de muzică contemporană Profil, condus de la pupitrul dirijoral de Alexandru Petrovici. În continuare, au urcat pe scenă, rând pe rând, câștigătorii premiilor doi: Valentin Șerban, la vioară, Diana-Maria Petrache, la pian, Octavian Lup, la violoncel și mezzo-soprana Antonia Cosmina Stancu, la canto. Premiile întâi au fost obținute de violonista Andra Lucia Andrei, de pianistul Cadmiel Boțac - câștigător al Concursului din cadrul "Zilelor Lipatti" în 2010 - și de tenorul Mihai Urzicană. Printre compozitorii care au figurat în programul galei se numără Johann Sebastian Bach, Camille Saint-Saëns și George Enescu, iar acompaniamentul pianistic a fost asigurat de Clementina Ciucu, Raluca Ouatu, Alexandru Petrovici și Maria-Luiza Velciu.

Evenimentul a fost transmis și în direct, asemenea întregului concurs de altfel, pe pagina de Facebook a competiției.

La finalul serii, concluziile au fost formulate de muzicologul Dragoș Călin, directorul artistic al proiectului:

Din punct de vedere valoric, concursul sigur a crescut. Avem laureați extrem de valoroși. Mă bucur că și anul acesta, la toate secțiunile, au apărut oameni foarte, foarte interesanți, cu perspectivă extraordinară de dezvoltare ulterioară și consider că, încet încet, începem să ne atingem menirea, pentru că menirea noastră, a Concursului Mihail Jora este să scoatem în evidență și să propulsăm, pe eșichierul artei și al excelenței, artiști de valoare, oameni cu care România să se mândrească. Am reușit, cu ajutorul Filarmonicii din București, să avem la sfârșitul anului Zilele câștigătorilor concursului „Mihail Jora”. Toți câștigătorii vor avea un recital la Ateneul Român.


Reportaj realizat de Ana Diaconu