Cronici Înapoi

AUDIO. Recital Teodora Gheorghiu la Ateneul Român din București

Publicat: vineri, 30 Martie 2018 , ora 11.10

Joi, 29 martie 2018, am asistat la recitalul cu care soprana Teodora Gheorghiu a încheiat turneul național desfășurat în perioada 16 - 29 martie în șase orașe ale României incluzând Pitești, Caracal, Brașov, Alba Iulia, Arad și București. Gazdă a fost Sala Mare a Ateneului Român cu superba acustică în care timbrul special al Teodorei Gheorghiu a impresionat auditoriul.

După o primă parte cu lieduri din creația franceză în care Teodora Gheorghiu a creat o atmosferă intimă alături de pianistul francez Franck Villard, cei din sală au fost cuceriți și au așteptat cu nerăbdare parte a II-a a recitalului cu pagini mai spectaculoase atât sub aspect vocal, cât și dramatic. L-am regăsit în sală pe violoncelistul Marin Cazacu:

"Sunt impresionat! Sunt fascinat! Așa o voce caldă, potrivită, inteligent construită și gândit tot ce frazează... Nu prea ascultăm în România un asemenea recital de lieduri la o asemenea calitate. În prima parte, până acum am ascultat din creația franceză lucrări de Duparc, de Ravel și Hahn, dar așteptăm și partea a doua în care înțeleg că va fi repertoriu italian. Acest repertoriu francez cu aceste inflexiuni extraordinare m-a cucerit."

Teodora Gheorghiu și-a gândit pas cu pas recitalul condus cu inteligență, cu fraze îndelung studiate și cu un acut sigur, atuuri care au condus la un recital apreciat deopotrivă de melomani și specialiști precum Ligia Ardelean - critic și realizator de emisiuni la Radio România Muzical:

"O urmăresc de mult timp pe Teodora Gheorghiu, mai bine zis o știu de foarte mult timp - de când era studentă. E o artistă inteligentă, cultivată și cu o voce foarte bine pusă la punct - foarte lucrată, foarte sigură pe mijloacele tehnice. În seara asta am apreciat puritatea vocii, programul pe care și l-a ales și care mi s-a părut, în cea mai mare parte, adecvat calibrului ei vocal și temperamentului. personal, aș fi dorit-o mai implicată emoțional, mai puțin legată de partitură."


Reportaj realizat de Jeanine Costache