Interviuri Înapoi

AUDIO. Recital Roxana și Valentin Gheorghiu - la Sala Radio

Publicat: marți, 28 Martie 2017 , ora 15.59

Apreciatul duo alcătuit de pianiștii Roxana Gheorghiu și Valentin Gheorghiu poate fi ascultat din nou marți, 28 martie 2017, la Sala Radio din București. Fantezia D 940 în fa minor, Grand Rondeau op. 107 în La major, Rondoul op. 138 în Re major și Vals op. 9 în La bemol major de Franz Schubert, Maurice Ravel - Suita «Mama mea, gâsca» și Suita op. 17 în do minor de Serghei Rahmaninov sunt lucrările din programul comentat de pianista Roxana Gheorghiu:


Iubim foarte mult aceste stiluri diferite și am spus să fie un program variat. Am abordat stilul clasic romantic, depinde din ce punct de vedere priviți Schubert - unii îl consideră clasic, alții romantic - , pe urmă Ravel și pe urmă Rahmaninov. Un program atractiv, spun eu, pentru plăcerea publicului de a asculta.


Cum caracterizați acum acest dialog muzical cu Valentin Gheorghiu?

E un dialog fructuos, că avem o colaborare de peste 27 de ani. Consider că suntem un cuplu sudat, cu o concepție comună despre muzică și despre interpretare, așa că nu mai este chiar atât de dificil să colaborăm. La început ne-a fost mai greu, dar, după 27 de ani, m-am adaptat.


Și după o astfel de perioadă se mai poate vorbi de emoții în abordarea unui recital?

Emoțiile sunt mai mari. Răspunderea este foarte mare. Gândiți-vă la valoarea soțului meu. Este foarte greu să cânți și să te adaptezi unui asemenea interpret și compozitor. Dar, de-a lungul timpului, v-am spus, m-am adaptat, mă simt foarte bine pe scenă. Emoțiile sunt inerente, dar sunt emoții creative. Atâta timp cât nu se depășește pragul acesta, este foarte bine. Ne simțim bine, ne place să cântăm împreună.


În pauză, în foaierul Sălii Radio va avea loc lansarea albumului "Cvintete cu pian - Schumann, Enescu", înregistrări realizate cu participarea pianistului Valentin Gheorghiu. Este vorba despre un titlu al Editurii "Casa Radio". Prezintă muzicolog Grigore Constantinescu.

Recitalul poate fi ascultat pe frecvențele Radio România Muzical sau pe site-ul postului.

Interviu realizat de Lucian Haralambie