Cronici Înapoi

AUDIO. Recital de voce și pian în cadrul Stagiunii de Marți Seara - 27 februarie 2018

Publicat: miercuri, 28 Februarie 2018 , ora 13.11

Ninsoarea și temperaturile scăzute nu i-au împiedicat pe melomani să își dea din nou întâlnire cu muzica de cameră, la recitalul propus ieri de Stagiunea de Marți Seara. Pe scena Sălii Mici a Ateneului Român au fost invitați să cânte, pentru prima dată, tenorul Benjamin von Reiche și pianista Edit Fazakas. Benjamin von Reiche s-a născut la New York, iar ulterior a trăit în Germania, Franța și Statele Unite ale Americii. După absolvirea studiilor, a colaborat cu mai multe companii de operă din Germania, iar în anul 2012, cântărețul a fost laureat al Societății Internaționale Richard Wagner. Printre reușitele sale se numără și prezentarea întregii creații pentru voce înaltă de Henri Duparc - o colaborare cu aceeași pianistă Edit-Maria Fazakas, în cadrul unui concert care a avut loc la Berlin, în anul 2014. Edit Fazakas este o muziciană născută în România, dar care a absolvit studiile la Oberlin College and Conservatory din Ohio, sub îndrumarea pianistului Peter Takács. De altfel, acesta este și locul în care l-a întâlnit pentru prima dată pe Benjamin von Reiche:

"Am studiat împreună în Oberlin, în Statele Unite ale Americii. Ne-am întâlnit, deci, la conservatorul de acolo și așa a început o colaborare foarte frumoasă, care a rezultat, mai târziu, și într-o serie de recitaluri pe care le-am susținut împreună."

Edit Fazakas și Benjamin von Reiche au interpretat aseară Trei sonete de Petrarca din creația lui Franz Liszt, cinci dintre cele mai cunoscute melodii pentru voce și pian de Claude Debussy și Ultimele patru lieduri de Richard Strauss, care mi-au părut a se fi potrivit cel mai bine atât cu vocea lui Benjamin von Reiche, cât și cu maniera de cânt destul de incisivă a celor doi muzicieni. Alegerea repertoriului i-a aparținut în întregime tenorului:

"Îmi place foarte mult această muzică. Am cântat Liszt la concertul de absolvire de la universitate și chiar mi-am dorit să îl reiau. Strauss este aproape un must-sing pentru tenori. Este, de asemenea, o aventurare în noi teritorii întrucât vocea, asemenea corpului uman, se maturizează. Cu siguranță nu aș fi cântat Strauss cu 8 ani în urmă, însă acum cred că a fost momentul potrivit să fac acest lucru. Iar pe Debussy îl iubesc pur și simplu!"

După această seară dedicată duoului voce-pian, pentru săptămâna viitoare, Stagiunea de Marți Seara ne propune un recital de pian solo susținut de muziciana taiwaneză Ting-I Lee, care va interpreta opusuri de Bach, Mozart, Schubert și Stravinski.

Reportaj realizat de Ana Diaconu