Cronici Înapoi

AUDIO. RadiRo - Aura Urziceanu și Big Band-ul Radio

Publicat: joi, 22 Noiembrie 2018 , ora 13.02

Aura Urziceanu a revenit acasă, pe scena Festivalului RadiRo. La primul concert de jazz din istoria Festivalului RadiRo, spectatorii s-au ridicat de nenumărate ori în picioare și au aplaudat la fiecare melodie.

"A fost superb! Greu de găsit așa o voce și o sensibilitate în România!"

"Are o voce extraordinară! E o voce cum rar mai găsești!"

"Mi-am retrăit copilăria! Uimitor a mai fost și publicul cum a primit-o. De la început a aclamat-o și a respirat fiecare sunet și fiecare trăire."

Vocea ei inconfundabilă, considerată de către critici drept una dintre cele mai expresive, s-a remarcat și aseară, în 21 noiembrie 2018, când a interpretat și a improvizat melodii celebre, cum ar fi Fly me to the moon.

Pentru a se asigura că vechiul ei prieten, compozitorul Horia Moculescu, este în sală, solista s-a apropiat de public, iar după ce l-a văzut, l-a salutat de pe scenă.

"Mie mi-a cântat o piesă în '65. Era copilă. Am mai cântat cu ea de vreo 30 de ori."

Ce are special Aura Urziceanu?

"Tot! Glas, imaginație, talent improvizatoric, muzicalitate desăvârșită... Tot!"

Apropiată și, în egală măsură, iubită de tânăra generație, Aura Urziceanu l-a invitat pe scenă pentru a o acompania pe pianistul și compozitorul Andrei Tudor.

"E o onoare! Și, după mulți ani, ne-am reîntânit pe scenă. Este minunat! Ultima oară cred că am cântat cu Aura în 2011 și mă bucur mult că am avut din nou ocazia. De câte ori cânt cu Aura mă emoționez foarte tare, la fel și colegii mei... este, într-adevăr, o emoție deosebită pe scenă cu Aura față de toți ceilalți artiști cu care am cântat."

Noua secțiune de muzică jazz completează programul de concerte simfonice din cadrul Festivalului RadiRo organizat de Radio România.

Georgică Severin, președintele-director general al Societății Române de Radiodifuziune:

"Cred că a fost concertul anului, din multe puncte de vedere. Și, evident, sper să reușim să creăm o tradiție și-n această zonă a jazzului așa cum Societatea Română de Radio a creat, deja, un RadiRo de tradiție  pentru orchestrele simfonice."

Astăzi (joi, 22 noiembrie), în a doua seară de jazz din Festivalul RadiRo, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României va cânta Orchestra de jazz a Radioteleviziunii din Croația. Iar sâmbătă, la cererea publicului, este programat al doilea concert al Big Band-ului Radio care o are ca invitată pe Aura Urziceanu.

Înregistrarea concertului susținut în 21 noiembrie de Aura Urziceanu și Big Bandul Radio va fi difuzată la Radio România Muzical pe 2 ianuarie, de la ora 19.00. 

Reportaj realizat de Francesca Rusu - Radio România Cultural