Interviuri Înapoi

AUDIO. Proiectul 'The Sound of Musical 360°' - interviu live cu muzicienii și organizatorii în studioul RRM

Publicat: vineri, 11 Mai 2018 , ora 11.26

În studioul Radio România Muzical îi am alături pe Maria Țoghină - realizatorul emisiunii "Serviciul de noapte" la Radio România Actualități, Răzvan Rădos - dirijorul secund al Corului de Copii Radio, Andrei Crețoiu - dezvoltator web la Radio România Regional și Miruna Toma, Ana Maria Țoghină și Maria Jasmine Demir - membre ale Corului de Copii Radio.

Vorbim în minutele următoare despre proiectul "The Sound of Musical 360" - un proiect rezultat în urma concertului The Sound of Musical din 21 aprilie. Doamnă Țoghină, cum v-a venit ideea acestui proiect?

Maria Țoghină: Ideea a apărut ca o evoluție firească pentru că am fost la primul concert al Corului de Copii, după aceea am avut o emisiune de două ore - o ediție specială a Serviciului de noapte - în cadrul căreia am prezentat proiectul și în care, având mai mulți invitați, exact cum se întâmplă acum în Studioul Radio România Muzical, am vrut să fac o transmisie video 360 de grade. L-am rugat pe colegul nostru Andrei să mă ajute cu partea tehnică, mi-a predat instrumentele necesare... toate bune și frumoase până când am pornit transmisia live a emisiunii și nu a funcționat. Nefuncționând, am avut un sentiment de frustrare, dar întotdeauna atunci când ți se întâmplă ceva te gândești cum ai putea să valorifici totuși o idee foarte frumoasă. Și, în mod firesc, mi-a venit ideea de a face această transmisiune 360 de grade înregistrând concertul care urma să aibă loc în data de 21 aprilie. Dorința noastră în momentul acela a fost de a oferi publicului care în mod obișnuit nu ajunge să participe la un concert pe scena Sălii Radio accesul neîngrădit la ceea ce se întâmplă într-o sală de concerte pe un repertoriu extrem de facil, cunoscut publicului larg. Și, mai mult decât atât, am încercat să propunem un joc tuturor celor care urmăresc acest proiect, acela de a-și alege rolul în proiect. Și anume, de a fi membri ai Corului de Copii, de a cânta sub bagheta dirijorală a domnului Răzvan Rădos sau de a fi în public. Și sigur că această interactivitate duce la un plus de emoție și, de ce nu, la creșterea notorietății Corului de Copii Radio. Ce pot să vă spun în premieră astăzi este faptul că am cumulat rezultatele proiectului derulat împreună cu Andrei, colegul meu, și până în acest moment avem un impact de peste 100.000 de persoane care au luat contact cu informația, cu muzica pe care Corul de Copii Radio a avut-o în cadrul proiectului "The Sound of Musical", ceea ce ni se pare extraordinar dacă ne raportăm la faptul că în mod curent, în Sala Radio participă 1.000 de persoane. Au fost două concerte - 2,000 de spectatori au avut șansa să-i asculte pe copii cântând; acum avem 100,000 de persoane din întreaga lume care au luat contact cu acest proiect. Mai mult decât atât...


E important de spus că...

...suntem în prima parte a proiectului.


Exact. După doar două dintre fragmente, pentru că prima a fost difuzată în 27 aprilie, iar a doua - săptămâna trecută, în 4 mai. Și e important să spunem că proiectul se va desfășura încă trei săptămâni, în fiecare vineri, după ora 16:00. Andrei, unde pot găsi ei muzica din acest proiect?

Andrei Crețoiu: Materialele vor fi postate, ca și până acum, pe pagina oficială de Facebook a corului și vor putea fi accesate și de abonații paginilor studiourilor regionale și ai celorlalte studiouri din instituție.


Rămân la tine pentru că aș vrea să vorbim și de partea tehnică. Nu toată lumea e familiarizată cu tehnologia 360 de grade. De ce au ei nevoie pentru a urmări cât mai bine aceste fragmente?

Practic, nu ai nevoie de un dispozitiv special. Toate materialele pot fi vizualizate folosind un telefon mobil obișnuit sau chiar pe desktop. Bineînțeles, experiența nu este aceeași ca atunci când ai un device special, o cască sau niște ochelari, dar poți să-ți alegi la fel de bine zona pe care o vizualizezi și de pe telefon sau desktop. Practic, am încercat să oferim o tehnologie destul de nouă tuturor utilizatorilor, indiferent de dotările pe care le au ei.


(...)


Doamna Țoghină, îmi spuneați ceva mai devreme că aveți în urma demarării acestui proiect 100.000 de vizitatori noi. Din câte știți până acum, câți dintre aceștia sunt urmăritori frecvenți ai Corului de Copii Radio și câți sunt oameni noi, pe care i-ați atras prin acest proiect?

Marea surpriză a mea și a lui Andrei atunci când am cercetat datele de audiență a fost aceea că doar 800 din cei 2.000 și ceva de urmăritori ai paginii oficiale a Corului de Copii - 800 de oameni înseamnă o treime din cei care în mod curent cunosc activitatea și urmăresc activitatea Corului de Copii Radio - se regăsesc în această sută de mii de oameni care au luat contact cu proiectul "The Sound of Musical". Aceasta este excepțional pentru că un produs cultural de elită, care până acum era accesibil doar cunoscătorilor, iubitorilor acestui fenomen al muzicii corale pentru copii, devine un produs cultural accesibil și consumat de publicul larg. Este, de fapt, cred că până la urmă împlinirea unui efort de 73 de ani a Corului de Copii Radio. Corul de Copii Radio nu a fost construit numai ca o elită, ci a fost construit ca o ofertă extrem de importantă pentru publicul din România. Ne-am dorit să ajungem la publicul din România în acești 73 de ani prin ceea ce are România mai de valoare, prin viitorul României, copiii; copii extraordinari, care muncesc foarte mult, au muncit serios. Deci, proiectul acesta nu este o întâmplare, este un efort al dirijorului Voicu Popescu, al unor generații - multe generații - de copii care acum, iată, sunt adulți și care se întorc la acest fenomen care este Corul de Copii Radio, muzica de calitate. Și ceea ce este cel mai important, ce are Corul de Copii Radio, ce are Radio România, este vorba de valori și de tradiție.


Oameni care acum sunt în ansambluri corale profesioniste...

Unii dintre ei, mari personalități ale lumii muzicale internaționale și care cu siguranță fac parte dintre acești 800 de urmăritori ai Corului de Copii Radio pentru că își amintesc. Este vorba de emoție și de ceva ce nu poți uita niciodată, dar mai multe, desigur, o să ne spună domnul Rădos.


Răzvan, bun găsit! Noi am fost colegi de facultate încă din anul I. Și-am urmărit cariera ta îndeaproape. Tu ai înființat câteva ansambluri. Ești dirijorul fondator al Corului Regal, ești fondatorul Corului Canticum, dirijezi Corul Vox Medicalis. Ai lucrat cu muzicieni, știi foarte bine fenomenul. Acum lucrezi cu Corul de Copii Radio. Care sunt bucuriile de a activa în fața unui astfel de ansamblu?

Înainte să vă spun orice, trebuie să vă spun ceva despre proiectul "The Sound of Musical 360" pentru că aici a fost prezentat ca un proiect destinat exclusiv publicului, dar eu discutam cu domnul Voicu Popescu despre faptul că și pentru noi, pentru dirijori, e foarte interesant să putem să ne vedem dirijând din sală și să vedem ce se întâmplă în sală, în public, atunci când noi dirijăm Corul de Copii Radio în concert. Așa că se pare că acest proiect ni se adresează și nouă și le mulțumim inițiatorilor lui. Ce pot eu să spun despre Corul de Copii ca dirijor se împletește cu ceea ce pot să spun ca spectator, pentru că înainte de a lucra în ipostază de dirijor cu Corul de Copii Radio eu am fost unul dintre spectatorii lor cei mai pasionați. Am venit la concertele lor și i-am admirat din sală, iar emoția mea ca dirijor a fost foarte mare să vin dintr-odată la pupitrul acestui gigant.


Nu chiar dintr-odată, să recunoaștem!

Nu chiar dintr-odată, așa este... iar acest concert "The Sound of Musical" a fost poate, așa cum spuneau membrii corului, unul dintre cele mai complexe proiecte pe care le-au făcut în ultimii ani, pentru că a inclus foarte multă mișcare, foarte multă regie; copiii au intrat pe scenă cu o întreagă recuzită pe care au folosit-o la diferite piese... și compexitatea repertoriului. Vreau să vă dau câteva exemple ca să înțelegeți mai bine cum s-a desfășurat și cum s-a făcut acest desfășurător. Copiii au fost implicați inclusiv în alegerea pieselor. Schema, în mare vorbind, a fost un fel de istoric al musicalului. S-a început cu îndrăgita muzică din filmul Veronica, așa ca să se înceapă cu o muzică românească, apoi ne-am întors în 1935, undeva la Justin Paul, la Gerswin, trecând prin West Side Story, Mary Popins, The sound of music - momentul care a botezat, practic, concertul, apoi Fantoma de la operă și apoi un moment foarte interesant... de fapt, două melodii din filmul Pich Perfect și Chicago, două melodii care au fost cântate de către fetele mari din corul de copii. Ăsta este un moment din concert despre care nu prea am vorbit în ultima vreme și care mie mi-a plăcut în mod special; piesele Cats și All that jazz - un moment cu totul special. Apoi, un colaj absolut delicios din filmul Sister Act și încheind cu The Greatest Show, un film din 2017. Deci, iată, un istoric al musicalului în varianta corului de copii. Insist pe ideea de istoric pentru că în momentul în care începi să faci așa ceva trebuie să te adaptezi la ceea ce se întâmpla muzical în America, pe Broadway în anul 1940 și să ajungi până în zilele noastre trecând și printr-un colaj destul de lung, aranjat minunat de către doamna Magdalena Faur, pianista Corului de Copii Radio, trecând printr-un colaj din Veronica de aproape 15 minute. Am vrut să spun toate lucrurile astea ca să înțelegeți câtă muncă și câtă adaptare stilistică...


E un program pe care, așa cum spuneai, l-ai pregătit alături de maestrul Voicu Popescu și de Magdalena Faur. O să te rog să-mi vorbești și despre colaborarea cu ei.

Colaborarea cu dumnealor este... colegială, dar foarte profundă. Vreau să fac o mărturisire. Atunci când am venit la Corul de Copii credeam, deja după ce lucrasem cu multe ansambluri corale, că știu destul de mult despre cum trebuie să se facă un cor. Am ajuns la Corul de Copii și mi-am dat seama că am atât de multe lucruri de învățat de la acești oameni și de la acești foarte tineri colaboratori din Corul de Copii pentru că... acum o să spun un secret... toată lumea din ansamblu a contribuit într-un anumit fel la acest concert. Spre exemplu, unii au făcut mișcări, unii au venit cu idei de mișcări, alții au modificat mișcări care deja erau făcute. Alți copii din rândul I - copii în jur de 12, 13 ani - au venit cu niște idei extraordinare. Sigur, cei mai mari - generația Mirunei și a Mariei Demir care au contribuit substanțial la regia evenimentului - dar toate vârstele și toți membrii s-au implicat foarte mult. Or, eu eram obișnuit cu un concept în care dirijorul vine și spune ce trebuie să se întâmple. Aici nu e așa. Aici dirijorul vine și pleacă urechea, ascultă și potențează și provoacă anumite energii creative.


(...)


Vorbesc acum cu voi, membrele Corului de Copii Radio. Cum e să faci parte din acest ansamblu? Cum e să lucrezi cu Răzvan Rădos? Miruna?

E foarte frumos, în primul rând că în cor înveți foarte multe lucruri și ai foarte multe lucruri de descoperit la propria persoană. Mie îmi place foarte mult să lucrez cu domnul Rădos pentru că are un suflu tânăr, un suflu care e rezonant cu ceea ce ne propunem. și pentru alegerea pieselor din concert, de exemplu, ne-am consultat și cu domnul Rădos și cu domnul Popescu și au fost foarte, foarte multe piese din care am avut de ale. N-a fost deloc o decizie ușoară pentru noi pentru că pentru noi, pentru copii, dacă ne-ați întreba pe noi, am fi vrut să cântăm tot ce se putea. Și, corul de altfel este o activitate care pentru toți membrii cred că e o foarte mare parte din viață pentru că sunt ani de muncă petrecuți aici și sunt ani care se desfășoară foarte frumos, foarte armonios, din care cu siguranță te alegi cu foarte, foarte multă experiență culturală și nu numai, pentru că în cor înveți și cum să conviețuiești pentru scurte perioade de timp cu ceilalți și cum să te înțelegi, cum să nu creezi conflicte dacă ești o fire mai temperamentală, cum să te înțelegi foarte bine în general cu ceilalți și asta te face să fii o fire foarte deschisă și foarte comunicativă și să înțelegi și să știi să profiți de oportunitățile pe care o să le ai.


Ana, aceeași întrebare, cum e să faci parte din Corul de Copii Radio?

Este foarte frumos și pentru mine înseamnă foarte mult această experiență. Îmi place foarte mult că lucrăm cu domnul Rădos pentru că ne învață foarte multe și ne explică ce ar trebui să facem.


Jasmine, vorbește-mi despre concert. Cum a fost pentru voi? Cât v-ați pregătit pentru "The Sound of Musical"?

Ne-am pregătit foarte mult pentru concert; repetiții foarte lungi, mai lungi decât ne propusesem. A fost foarte multă muncă și a fost nevoie de foarte multă responsabilitate pentru că trebuia să fim cu toții la repetiții, trebuia să fim cu toții foarte atenți chiar dacă veneam unii de la liceu sau de la școală... A presupus foarte mult responsabilitate din partea fiecărui om în parte, pentru că fiecare venea cu o anumită contribuție, fiecare trebuia să aibă grijă în primul rând de el pentru că fiecare om e important într-un cor și, în același timp, trebuia ca toți să știm să ne ascultăm foarte bine și să ne punem în valoare.


Răzvan, concertul "The Sound of Musical" s-a încheiat, proiectul continuă, dar ne-ați obișnut cu proiecte mari. Ce urmează petnru Corul de Copii Radio?

În repetițiile din aceste zile - pentru că nu ne-am relaxat după concert așa cum ar putea să pară - pregătim părți dintr-un oratoriu, un oratoriu care se va cânta la Sala Radio în cadrul Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi, oratoriul "Un pământ numit România" de Liviu Glodeanu, unde Corul de Copii Radio va cânta alături de Corul Academic Radio și Orchestra Națională Radio. Apoi, o intervenție foarte frumoasă, după părerea mea, și o invitație impresionantă - în data de 5 iunie, la Sala Radio, alături de Alexandru Tomescu în finalul Turneului Stradivarius, o acțiune culturală dedicată tot centenarului, după câte știu eu.


Sigur. Proiect care a început astăzi.

Și apoi se întâmplă ceva foarte frumos; acest proiect "The Sound of Musical" pleacă în trei mari orașe din țară, în trei mari proiecte culturale, în trei mari festivaluri corale importante din Timișoara, Oradea și Iași. Așadar, ne așteaptă multă muncă. Aș vrea să spun ceva ca spectator al Corului de Copii și nu ca dirijor; mă gândeam în timp ce pregăteam concertul "The Sound of Musical" că noi, muzicienii care ne dorim să avem succesul Corului de Copii Radio trebuie să ne întrebăm dacă suntem dispuși să muncim atât cât muncește Corul de Copii Radio.


Maria Țoghină, Andrei Crețoiu, să le reamintim la final ascultătorilor noștri unde pot accesa proiectul "The Sound of Musical 360"?

Reiau ceea ce spunea Andrei, în primul rând pe pagina oficială de facebook a Corului de Copii Radio. După aceea, proiectul este și pe youtube, pe contul Radio România - titlul sub care derulăm acest proiect este "The Sound of Musical 360" tocmai pentru a fi accesibil. Din pagina de facebook a Corului de Copii Radio el este multiplicat de către toate posturile noastre de radio prin conturile de facebook, tocmai pentru a ajunge la un public cât mai larg. Cred că ceea ce oferă prin acest proiect Corul de Copii Radio tuturor celor care iubesc muzica este șansa de a cânta pe scena Sălii Radio. Știm cu toții, cei care ne aflăm în această cabină de emisie a Radio România Muzical, că pe scena Sălii Radio ajung elitele, indiferent despre ce categorie de muzică vorbim, și-atunci mulți dintre cei care iubesc muzica nu au toate datele necesare pentru a ajunge pe scena Sălii Radio. Iată că acum, prin acest proiect, orice iubitor de muzică - chiar dacă nu are voce și chiar dacă nu are ureche muzicală - poate să cânte alături de Corul de Copii Radio, să fie solist, să fie sub bagheta unor dirijori extraordinar de bine pregătiți și să cânte împreună, iar la final să fie răsplătiți de aplauzele unui public generos. este extraordinar să vezi reacția oamenilor atunci când intră în contact cu astfel de experiență, pentru că sunt oameni care nu au știut că Sala Radio există, trăind totuși în București. Darămite, gândiți-vă, la sat! Un copil de vârsta copiilor din Corul de Copii Radio care n-a ajuns niciodată în București, dar are internet penru că unul dintre părinți este plecat la muncă în Spania sau în Italia; având internet, el, care și-ar dori să cânte, accesează acest program, acest proiect și cântă alături de copii, trăiește pentru o clipă mirajul scenei...


Este unul dintre componenții Corului de Copii Radio.

Este, până la urmă, cred că maximum de generozitate pe care Corul de Copii Radio îl dovedește într-un moment extrem de benefic al evoluției sale. este un proiect care mi-aș dori să continue la nesfârșit pentru că vor fi întotdeauna generații de iubitori ai muzicii care nu vor ajunge în Sala Radio. Astfel le oferim șansa de a fi alături de noi.


Vă mulțumesc tare mult pentru prezența în studioul Radio România Muzical! Am vorbit despre proiectul "The Sound of Musical" cu Maria Țoghină - realizatorul emisiunii "Serviciul de noapte" la Radio România Actualități, Răzvan Rădos - dirijorul secund al Corului de Copii Radio, Andrei Crețoiu - dezvoltator web la Radio România Regional și Miruna Toma, Ana Maria Țoghină și Maria Jasmine Demir - membri ai Corului de Copii Radio.