Cronici Înapoi

AUDIO. Program Rossini, Paganini și Ravel dirijat de maestrul Cristian Mandeal la Sala Radio

Publicat: vineri, 6 Octombrie 2017 , ora 22.57

"Sunt pentru prima oară la un concert dincolo de granițele țării mele. Sunt un mare iubitor al muzicii clasice, dar am simțit ceva ce nu am găsit în Marea Britanie. A fost o seară în care cei de pe scenă au pus foarte mult suflet în tot ce au făcut; mi-a plăcut! Recomand oricui are ocazia să vină la Sala Radio și să asculte această orchestră. A fost minunat!" - una dintre opiniile de după concertul de vineri seară susținut de Orchestra Națională Radio.

O primă parte cu fast - Uvertura operei "Coțofana hoață" de Gioachino Rossini - și virtuozitate - cu Răzvan Stoica în postura de solist al Concertului nr. 1 în Re major pentru vioară și orchestră de Nicolo Paganini. El ne-a vorbit despre colaborarea cu dirijorul ansamblului simfonic mare al Radioului - maestrul Cristian Mandeal.

"Este un dirijor fenomenal! Fiind solist, contează foarte mult să ai un dirijor care te urmărește perfect. Dânsul nu numai că m-a urmărit, dar a creat cu mine anumite momente incredibile. O atmosferă extraordinară, pot să spun! În primul rând, oamenii au o căldură aparte când vin la Radio. Au venit și pregătiți pentru un Paganini, un concert care nu este deloc ușor, este un concert plin de virtuozitate și i-am simțit că au gustat fiecare măsură."

"Sunt uluit! La 30 de ani să ai curajul să cânți Paganini pare un tupeu. E, nu pare! Tânărul mi se pare deja o certitudine, un maestru! Viitorul sună foarte bine! Programul - cu un gust indiscutabil."

Am vorbit de fast și virtuozitate în prima parte dublate, după pauză, de rafinamanent. Suitele I și a II-a din muzica baletului "Daphnis și Chloé" de Maurice Ravel, interpretate de Orchestra Națională și Corul Academic Radio, au completat programul acestei seri din cadrul stagiunii de la Sala Radio. O alegere repertorială comentată de violoncelistul Marin Cazacu:

"Minunat! O lucrare impresionistă și impresionantă în același timp. Eu sunt încântat să ascult într-o deschidere de stagiune, iată, Orchestra Națională Radio oferă publicului bucureștean una dintre capodoperele secolului XX - această lucrare vocal-simfonică, o orchestră în formă și, bineînțeles, cu aportul unui mare dirijor cum este maestrul Cristian Mandeal au reușit o versiune care m-a emoționat și mi-a făcut mare plăcere s-o reascult."

Reportaj realizat de Lucian Haralambie