Interviuri Înapoi

AUDIO. Pianistul Mihai Ritivoiu – turneu în Japonia

Publicat: joi, 13 Septembrie 2018 , ora 11.49

Pianistul Mihai Ritivoiu prezintă, în perioada 11-17 septembrie, o serie de recitaluri în Japonia. Detalii despre acest turneu, dar și despre următorul său concert la București, am aflat chiar de la acesta. 

Mihai Ritivoiu, ai mai concertat în Japonia în urmă cu doi ani, așadar nu este un debut.

Este, într-adevăr, al doilea turneu al meu în Japonia. Data trecută am fost în nordul Japoniei, în insula Hokaido, iar acum în orașe din sud și în apropiere de Tokyo. Organizatorul este același - este vorba de dirijorul Mitsuyoshi Oikawa care, în colaborare cu Ambasada Română din Tokyo, a organizat aceste două serii de concerte. Iar turneul de anul acesta sărbătorește Centenarul Marii Unirii.


Ai avut deja un prim recital. Cum este publicul japonez?

Publicul japonez iubește muzica într-un mod extraordinar, e extrem de atent și concentrat. Am avut parte de aproape o mie de spectatori în Okinawa și, după cum am spus, e un public extrem de serios care ascultă în liniște și care, la sfârșitul recitalului, a oferit entuziasm și căldură.


Urmează încă trei recitaluri, dacă nu mă înșel. Ce program prezinți publicului cu această ocazie?

Sunt piese din repertoriul cunoscut pentru pian. Este vorba de Sonata "Les Adieux" de Beethoven, "Clar de lună" din Suita Bergamască de Debussy, trei piese de Liszt - Studiul Transcendental nr.10 în fa minor, "Au bord d'une source" din Ani de pelerinaj și "Parafraza de concert" după Rigoletto în prima parte, iar partea a doua constă exclusiv în lucrări de Chopin, care mi s-a spus că este un compozitor extrem de îndrăgit de publicul japonez. Este vorba despre Trei mazurci op.59, Uvertura Fantezie, Valsul op. 42 și Balada I.


Și nu peste mult timp vom avea ocazia să te ascultăm din nou la București.

Mă întorc cu multă bucurie la București, unde voi cânta în Festivalul RadiRo alături de Orchestra Radiodifuziunii din Leipzig Concertul nr.3 de Prokofiev, cu dirijorul Robert Trevino.

Andreea Chiselev