Interviuri Înapoi

AUDIO. Pianista Raluca Știrbăț, despre recitalul pe care îl susține la Iași

Publicat: joi, 18 Octombrie 2018 , ora 16.39

Joi, 18 octombrie 2018, pianista Raluca Știrbăț susține un recital extraordinar la Palatul Culturii din Iași. Muziciana ne-a oferit detalii despre acest eveniment:

"Este un eveniment deosebit, foarte complex pentru că sărbătorim 100 de ani de la 18 octombrie 1918. Este data la care George Enescu a reușit să înființeze la Iași Societatea Simfonică "George Enescu", strămoașa directă și indirectă a actualei filarmonici "Moldova" din Iași. Marcăm acest eveniment și cu o expoziție de fotografii - cele mai multe, inedite. Este vorba despre niște clișee de sticlă ale căror fericită posesoare sunt, pe care, desigur, le-am digitalizat. Publicul va avea ocazia să le vizioneze la o dimensiune mare și la o calitate grafică de excepție. Este vorba de imagini inedite cu Enescu la Iași și, de asemenea, fotografii cu militari și medici militari francezi și români aflați atunci la Iași.

O avem ca invitată special de onoare pe doamna Ana-Maria Sandi care este, practic, cea mai apropiată rudă de sânge a lui George Enescu aflată încă în viață; este nepoata lui Enescu, fiica pictorului Dumitru Bâșcu, fratele după tată al lui George Enescu. După care, în partea a doua a serii, va avea loc concertul propriu-zis cu oaspetele vienez, Rudolf Leopold - violoncelistul austriac pe care publicul din București deja a avut ocazia să-l asculte anul trecut. Vom interpreta, printre altele, în premieră la Iași Sonata op.22 nr.1 de Silvestri, descoperită de mine nu demult la Viena. Și vom mai avea, desigur, în program lucrări de Enescu, Debussy, Ravel.

Evenimentul este organizat de Departamentul Centenar al Primăriei din Iași - o echipă extraordinară, coordonată de profesorul Daniel Șandru. Mulțumim, de asemenea, gazdelor noastre de la Palatul Culturii din Iași. Acum doi ani această sală a Voievozilor a fost inaugurată împreună cu tot palatul și mă bucur foarte mult că, între timp, deja aici are loc o stagiune permanentă de concerte camerale, în special dedicată tinerilor muzicieni din Iași și nu numai.

Declarație preluată de Larisa Clempuș