Cronici Înapoi

AUDIO. Orchestra Națională de Tineret a Germaniei pe scena Ateneului Român în cadrul Festivalului Vară Magică

Publicat: miercuri, 1 August 2018 , ora 13.32

Trei concerte propune în această săptămână festivalul Vară Magică. Pentru a doua oară în istoria festivalului, sub cupola Ateneului Român a răsunat Orchestra Națională de Tineret a Germaniei, un ansamblu cu o reputație internațională demnă de invidiat. În 31 iulie, în fruntea ansamblului s-a aflat tânărul dirijor Elias Grandy care a propus un repertoriu îndrăzneț cu lucrări de Mahler, Messiaen, Bruckner și Hindemith. Un program eclectic, rar auzit pe scenele muzicale din România, în care prestația muzicienilor germani a fost foarte apreciată de specialiști, precum criticul Dumitru Avakian:

"Este o tradiție a cântului simfonic care, iată, durează de două secole și jumătate și este o bucurie pentru amatorii de muzică să observe că această tradiție continuă de la o generație la alta. Ceea ce au oferit tinerii muzicieni ai Orchestrei Federale a Germaniei se încadrează în această vocație fraco-germană, care în importantă măsură iși arogă misiunea de lider și pe această direcție."

Muzicienii germani au atras un public numeros, mai ales că pe afișul concertului a figurat și numele mezzosopranei Gerhild Romberger, o specialistă în lied, lucru demonstrat cu prisosință în ciclul lui Gustav Mahler "Cântecele copiilor morți".

"E o mezzosoprană care face carieră în mod special pe repertoriul oratoriu, lied și vocal simfonic. Cu lucrarea lui Gustav Mahler fac o casă extraordinară.", a fost de părere violoncelistul și profesorul Marin Cazacu, la sugestia căruia muzicienii germani s-au aflat sub cupola Ateneului Român cu un repertoriu dificil.

Sub bagheta dirijorului Elias Grandy, ei au găsit stilul și culoarea potrivite fiecărui opus în parte, au reușit să transmită publicului entuziasmul și plăcerea de a cânta.

"Sunt tineri excepționali, cu un nivel individual de excepție la toate instrumentele. Și faptul că ei deja pregătesc un program atât de dificil cum este cel pe care-l prezintă în această seară la București și mâine la Sinaia este o provocare pentru ei să se poată exprima emoțional cu lucrări atât de greu de pătruns. Iată, cu entuziasmul tânărului dirijor care m-a impresionat, Elias Grandy, cu nivelul excepțional al acestor tineri și cu capacitatea lor de a se prezenta mă face să cred că orchestrele germane cu siguranță au avut și au viitor și prin această orchestră." (Marin Cazacu)

Foarte bine primit de public, concertul de aseară a deschis apetitul melomanilor care cu siguranță vor umple Sala Mare a Ateneului Român și în următoarele două seri din această săptămână în care vor evolua Orchestra Națională de Tineret a Spaniei, în 1 august și Orchestra Simfonică a Școlilor din Londra, joi, 2 august.

Reportaj realizat de Jeanine Costache