Interviuri Înapoi

AUDIO. O nouă premieră în stagiunea Operei Comice pentru Copii - Interviu cu regizorul Cristian Mihăilescu

Publicat: vineri, 28 Aprilie 2017 , ora 12.59

Mâine, 29 aprilie 2017, de la ora 10.00, Opera Comică pentru Copii ne propune premiera spectacolului Directorul de teatru de Wolfgang Amadeus Mozart. Reprezentația se desfășoară în Salonul Mozart al instituției, iar din cele două distribuții fac parte Irina Ionescu, Gloria Tronel, Oana Șerban, Mediana Vlad, Valentin Racoveanu, Andrei Mihalcea, Răzvan Răduță, Valentin Tiron și pianistul Tudor Scripcariu. Mai multe detalii am aflat de la regizorul Cristian Mihăilescu în următorul interviu.


Mâine are loc premiera unui nou spectacol pe care l-ați realizat la Opera Comică pentru Copii - Directorul de teatru de Wolfgang Amadeus Mozart. De ce v-ați oprit tocmai la acest titlu?

În general, orice titlu mozartian este o provocare și o bucurie. Muzica lui Mozart, dar și libretele pe care au fost scrise aceste capodopere muzicale sunt atractive pentru public, dar și pentru orice regizor. De data aceasta, Directorul de teatru este o operă puțin atipică în sensul dimensiunilor; nu este o operă foarte lungă cum sunt Nunta lui Figaro sau Flautul fermecat, și-atunci am extins acțiunea, fiind vorba de un casting, cum am spune astăzi, pentru realizarea unui spectacol de către directorul de teatru, și am introdus și alte personaje mozartiene din Răpirea din serai, din Nunta lui Figaro, din Flautul fermecat - momente foarte importante, care se integrează, cred eu, bine acțiunii. Așa încât Mozart rămâne o preferință a mea.


Care este viziunea pe care montarea o propune asupra subiectului și, mai ales, ce v-ați propus să transmiteți prin aceasta micilor spectatori?

În primul rând este o coincidență fericită că spectacolul lui Mozart se va desfășura în Sala Mozart a Operei Comice pentru Copii, care este o bijuterie în forma barocului. Nu am fixat o anumită perioadă în care se desfășoară acțiunea, pentru că acțiunea este valabilă din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre. E vorba de lumea din spatele sau de viața din spatele cortinei, care e mai puțin cunoscută de public; e vorba de concurență, de orgolii în sensul tratat de Mozart extrem de comic. Deci, am vrut să transmit un mesaj că după orgoliile și disputele inerente între artiști, dominant finalul este cu un mesaj că toată lumea trebuie să iubească arta, să iubească muzica, să iubească viața. Este un mesaj generos!


Spuneți-ne cu ce artiști ați colaborat pentru a pune în scenă acest titlu.

În momentul de față, Opera Comică pentru Copii dispune de o garnitură de soliști de foarte, foarte mare valoare în ciuda vârstei lor tinere. Desigur că tot în această distribuție îi găsim și pe Valentin Racoveanu, cunoscutul solist al Operei Comice pentru Copii dar și al Operei Naționale din București, sau Raluca Oprea. Dar alături de ei este un grup de tineri cu voci excelente și cu o disponibilitate de joc de scenă excepțională. Și cred că tinerețea interpreților se transmite tinerilor din sală. Mai am bucuria că o parte din acești soliști mi-au fost studenți și le cunosc evoluția. Vom avea două distribuții, pentru că va fi un șir de spectacole mai lung, de care vă garantez că sunt foarte apropiate valoric. Este o atmosferă de efervescență, s-a lucrat cu o bucurie deosebită, am glumit, am inventat momente noi, momente comice… E un spectacol în plină mișcare, cu un ritm extrem de alert.

Interviu realizat de Ana Diaconu