Interviuri Înapoi

AUDIO. O nouă ediție a Festivalului de Muzică Barocă 'La Stravaganza' - Interviu cu Erich Türk

Publicat: marți, 9 Mai 2017 , ora 14.11
De astăzi, 9 mai 2017, și până în data de 15 mai, la Cluj-Napoca se desfășoară ediția a V-a a Festivalului de Muzică Barocă La Stravaganza. Festivalul readuce în atenția melomanilor clujeni reperele repertoriului baroc în interpretări bazate pe informații din tratate de epocă și pe utilizarea instrumentelor istorice. Evenimentul de deschidere, ce va avea loc deseară de la ora 19:00, este recitalul cameral susținut de violonista Jocelyne Rainer, clavecinistul Ingomar Rainer și Soma Salat-Zákáriás, la viola da gamba. Mai multe detalii despre manifestările cuprinse în programul La Stravaganza am aflat de la organistul și clavecinistul Erich Türk, directorul artistic al festivalului.


Începe astăzi la Cluj, Festivalul de Muzică Barocă La Stravaganza. Cum va arăta în linii mari această a V-a ediție?

Vom avea mai multe concerte și, ca în celelalte ediții, și concursul de muzică barocă La Stravaganza; există și cursuri de măiestrie care încep mâine. Astăzi va fi concertul de deschidere cu oaspeți din străinătate, Jocelyne Rainer și Ingomar Rainer din Austria, la vioară barocă, respectiv clavecin și Soma Salat-Zákáriás din Basel, Elveția, la viola da gamba. Ei vor cânta la Muzeul Etnografic de la ora 19.00. Foarte interesantă va fi și orchestra barocă care se formează în bună parte din laureați ai concursului La Stravaganza din edițiile precedente. Această orchestră va cânta joi, la Biserica Piaristă, la ora 18.00. Conducerea muzicală a acestui proiect de orchestră este realizată de una dintre primele laureate ale concursului în 2009, Dóra Király.

Orchestra a fost înființată, deci, anul acesta?

Da, da. Este de fapt primul concert. Concertul de înființare a orchestrei care poartă numele frumos de Transilvania Galante și noi sperăm să putem continua acest proiect. Vom mai avea și un recital de clavecin foarte interesant. L-am intitulat Clavecinul prost temperat cu semn de întrebare. Clavecinista Ágnes Ratkó, profesoară la Universitatea de Muzică Franz Liszt din Budapesta, va cânta vineri la Biserica Piaristă un repertoriu foarte interesant și puțin cântat la noi în țară din secolul al XVII-lea, barocul timpuriu, cu acordajul epocii, anume cel mezotonic. Acest acordaj, înainte de 1600, a fost cel mai răspândit și raportat la el Bach a numit lucrarea sa Clavecinul bine temperat. Va fi sâmbătă, duminică concursul, iar duminică seara va fi concertul de gala al concursului. Nivelul concursului a crescut constant și eu cred că și anul acesta vom avea parte de momente foarte frumoase. Mai avem un oaspete din Turcia, flautista Nihan Atalay. Ea cântă nu doar la flaut modern, ci și la flaut baroc din lemn. Va fi un program despre literatură de flaut travers baroc și ultimul concert, concertul de închidere al festivalului va avea loc în data de 15 mai, la Muzeul Etnografic și va cânta Ansamblul Baroc Transylvania din Cluj. În acest program se vor prezenta două instrumente speciale, o orgă de procesiune portabilă, din posesia Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, din 1752, și de asemenea, viola d'amore, o violă cu 14 corzi. În ceea ce privește cursurile de măiestrie, ele se adresează în primul rând studenților Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, dar sunt în egală măsură deschise tuturor doritorilor. Sunt cursuri de vioară barocă susținute de Jocelyne Rainer, profesoară la Universitatea de Muzică din Viena. Soțul dânsei, Ingomar Rainer, profesor de clavecin la Viena va susține cursuri de clavecin și doamna Ágnes Ratkó va preda o zi cursuri de clavecin. Trebuie spus că interpretarea istorică bazată pe informații din tratatele de epocă și pe instrumente de epocă este un lucru rar și mai special, mai ales în Europa de Est, iar noi, prin acest festival, încercăm să stimulăm tinerii să se ocupe de acest curent interpretativ.


Interviu realizat de Ana Diaconu