ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.25 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.29 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Interviuri Înapoi

AUDIO. Muzici și muzicieni polonezi, la Sala Radio și la Ateneul Român

Bookmark and Share
Publicat: joi, 8 Noiembrie 2018 , ora 12.36

În această seară, de 9 noiembrie 2018, pianistul polonez Paweł Kowalski va interpreta, alături de Orchestra Națională Radio, Concertul nr. 2 în fa minor pentru pian și orchestră de Frédéric Chopin. Evenimentul face parte dintr-o serie care va continua săptămâna viitoare la Ateneul Român și este organizat în colaborare Institutului Polonez din București. Paweł Rutkowski, coordonator de proiecte și PR al acestei din urmă instituții, ne-a oferit mai multe detalii.

În cursul acestor două săptămâni, prezentați atât la Sala Radio, cât și la Ateneul Român, concerte cu muzici și artiști polonezi. Vorbiți-ne, în primul rând, despre prilejul acestor evenimente.

Prilejul este unul excepțional și unic pentru Polonia, pentru toată națiunea poloneză – 100 de ani de la recâștigarea independenței. Polonia și-a redobândit independența în 11 noiembrie 1918, atunci când, după 123 de ani de anexări, de împărțiri ale teritoriilor poloneze între Rusia, Prusia și Austria, Polonia a revenit pe harta Europei. Principala ocazie și motiv al acestei serii de concerte este aniversarea de 100 de ani, care va fi pe 11 noiembrie și în jurul acestei zile avem aceste trei concerte.


Solistul Orchestrei Naționale Radio va fi pianistul Paweł Kowalski. Care ar fi câteva date despre acest muzician?

Paweł Kowalski este un pianist care deja are o experiență bogată. El a cântat în Polonia cu Orchestra Națională, a avut turnee în America de Sud – în Chile – și este un muzician care, cu siguranță, nu va dezamăgi publicul din București.


Cum arată programul de la Sala Radio?

Pentru noi, cea mai importantă parte este partea poloneză. Paweł Kowalski va interpreta Concertul nr.2 în fa minor pentru pian și orchestră op. 21 de Frederic Chopin, pe care nu trebuie să-l mai prezint și, cu siguranță, și dumneavoastră, și ascultătorii Radio România Muzical îl știți foarte bine.


La Ateneu, săptămâna viitoare, va fi un program alcătuit exclusiv din lucrări poloneze.

În primul rând vom avea Concertul nr.1 în mi minor pentru pian și orchestră op.11 de Frederic Chopin. Lucrarea va fi interpretată de tânărul și remarcabilul pianist Łukasz Krupiński. Albumul lui de debut a fost nominalizat la International Classical Music Awards. În afară de această creație, vom mai asculta două compoziții semnate de doi compozitori renumiți la scară mondială: prima compoziție – Amen de Henryk Mikołaj Górecki, iar a doua compoziție – Simfonia a III-a „Cântecul nopții”, op. 27 de Karol Szymanowski.

Vă mulțumim, în numele Institutului Polonez din București și al Ambasadei Republicii Polone în România. Îi invităm pe toți ascultătorii la concertele noastre!
Interviu realizat de Ana Diaconu