Cronici Înapoi

AUDIO. Moștenitorii României Muzicale - recitalul pianistului Florian Mitrea

Publicat: miercuri, 17 Octombrie 2018 , ora 15.55

A început aseară, 16 octombrie 2018, la Sala Radio, Festivalul de pian "Moștenitorii României Muzicale", organizat de postul nostru, cu sprijinul Clubului Rotary Pipera.

Centenarul Marii Uniri și aniversarea celor 90 de ani de Radio România sunt evenimentele sărbătorite prin acest festival, însă proiectul își îndeplinește, în egală măsură, misiunea extrem de importantă pe care și-a asumat-o. Festivalul de pian "Moștenitorii României Muzicale" aduce în fața publicului bucureștean pianiști români tineri, aplaudați pe numeroase scene din străinătate și care, mai mult decât atât, în ultima perioadă au fost autorii unor realizări discografice apreciate, de pe care nu lipsesc opusurile semnate de compozitori români.

Primul dintre pianiști, care ne-a bucurat aseară cu interpretări sensibile și, totodată, ferme, pline de substanță, prin utilizarea unei palete dinamice spectaculoase, este muzicianul în vârstă de 29 de ani Florian Mitrea:

"Chiar m-am simțit foarte emoționat! Vreau să recunosc, nici n-am intrat pe scenă și nu mi-a venit să cred atmosfera pe de-o parte tensionată, pe de altă parte foarte activă. Parcă toată lumea participa. Și am simțit, cumva, o oarecare presiune. dar, totuși, publicul a fost grozav, foarte cald și foarte cu sufletul la muzică și a susținut recitalul de la început până la sfârșit. Mi se pare absolut grozav cum este Studioul "Mihail Jora", care reușește să te facă să te simți ca într-o sală de concert și nu într-un studio de radio. Sunetul este foarte cald. Cu toate emoțiile și cu toată presiunea, mi-a făcut mare plăcere să deschid festivalul!"

Stabilit în Marea Britanie și laureat la numeroase concursuri internaționale, Florian Mitrea și-a construit programul recitalului din lucrări celebre de Beethoven, Schubert și Franz Liszt, cărora li s-au adăugat opusuri din repertoriul românesc de secol XX, semnate de Sigismund Toduță, Radu Paladi și Paul Constantinescu, incluse și pe discul de debut al pianistului, Following the river.

Pentru bis, Florian Mitrea a pregătit o lucrare semnată chiar de Dan Popescu, reprezentant al Clubului Rotary Pipera:

"Obiectivul nostru a fost să contribuim la aducerea unor interpreți români din străinătate să concerteze în București. Și suntem foarte bucuroși de impactul și prezența pe care am văzut-o atât în rândul rotarienilor, cât și în rândul publicului."

Trebuie să spunem și că seara s-a încheiat cu o lucrare compusă de dumneavoastră!

"A fost o surpriză pe care colegii de la Radio România Muzical mi-au pregătit-o și are mă onorează. Sunt emoționat!"

La recitalul de deschidere a Festivalului "Moștenitorii României Muzicale" au fost prezenți violonistul Marcel Frandeș:

"M-am bucurat de o interpretare de o mare calitate; un tânăr pianist care cred că va avea un mare viitor. Are o sonoritate deosebită, contraste extraordinare!"

și criticul muzical Dumitru Avakian:

"E o inițiativă absolut minunată! Florian Mitrea este un talent absolut senzațional. Și ceea ce mi-a plăcut cel mai mult este viziunea sa muzical-poetică de mare cuprindere și originalitatea cu care construiește și cu care împlinește."

Festivalul de pian "Moștenitorii României Muzicale" continuă astăzi, 17 octombrie 2018, de la ora 19:00, cu recitalul susținut de Adela Liculescu, despre care vă aduc detalii mâine, într-o nouă relatare.

Reportaj realizat de Ana Diaconu