Cronici Înapoi

AUDIO. Moștenitorii României Muzicale - Recitalul pianistei Mara Dobrescu

Publicat: vineri, 19 Octombrie 2018 , ora 13.08

Cea de-a treia și ultima seară a Festivalului de pian "Moștenitorii României Muzicale", pe care Radio România Muzical l-a organizat cu prilejul aniversării Centenarului Marii Uniri și a 90 de ani de Radio România, a debutat cu o surpriză.

Alături de protagonista serii, pianista română stabilită în Franța - Mara Dobrescu, a revenit pe scenă pianistul Florian Mitrea, pe care l-am aplaudat marți, 16 octombrie, în prima seară de festival. Cei doi au interpretat împreună Variațiunile op. 5 pentru două piane de George Enescu.

S-au stins apoi aproape toate luminile din Sala Radio, iar Mara Dobrescu și-a invitat publicul, printr-un discurs fermecător, să pășească alături de ea în universul oniric, nocturn, al muzicilor semnate de Debussy, Chopin, Enescu și Dinu Lipatti cuprinse, de altfel, și pe discul pe care pianista l-a lansat cu câteva luni în urmă la Paris, "Soleils de nuit".

"Am ales acest program mai special prin care am vrut să împărtășesc cu publicul ceea ce mă animă pe mine ca artist în ultima perioadă. Ne vom scufunda în noapte, în acest voiaj nocturn care va începe cu șapte piese extrase din volumul Ephemeres de Philippe Hersant. Pentru mine este o adevărată plăcere și o misiune chiar de a interpreta muzica epocii în care trăiesc, alături de lucrări de Chopin, Debussy, Lipatti și, desigur, Enescu. Vă doresc un frumos și visător voiaj nocturn!"

Am rămas și după concert cu sufletul în același univers visător, impresionist, grație vernisajului realizat de elevii Liceului de Arte Plastice "Nicolae Tonitza" care au acceptat provocarea propusă de Mara Dobrescu și au realizat picturi inspirate de Nocturna de Claude Debussy.

Am discutat cu câțiva dintre ei la final:

"Nu e prima dată când fac asta. Am mai lucrat ascultând melodii; mai rar să mă inspire complet și să lucrez tocmai după operă. - Daria "

"În momentul în care asculți ceva, îți vin idei noi. Mi-a transmis un fel de armonie foarte grațioasă a culorilor. - Pătrașcu Ioana"

"A fost un sentiment. Și după acel sentiment am încercat să descopăr o imagine care să-l explice cel mai bine. - Anastasia Soleanu"

"În tabloul pe care l-am făcut, fiecare element în parte simbolizează ceva diferit. De exemplu, particulele de lumină simbolizează speranța sau fericirea. Mă numesc Bușilă Ioana Tomina."

Nu în ultimul rând, a acceptat invitația noastră de a o asculta pe Mara Dobrescu în recitalul care a încheiat aseară Festivalul de Pian "Moștenitorii României Muzicale", Excelența Sa Michèle Ramis, ambasadorul Franței în România:

"Mi-a plăcut foarte mult recitalul. A fost un frumos omagiu adus muzicii franceze; Debussy, Enescu, despre care știm că a trăit în Franța, iar eu îl consider a fi și francez, ținând cont că a studiat și a compus acolo și a adus apoi în România foarte multe elemente din cultura franceză. Mi s-a părut că recitalul a avut un nivel ridicat de dificultate, însă a fost foarte frumos, expresiv, cu muzici pornind de la romantismul lui Chopin și ajungând la opusuri mai moderne. Iar Mara este o pianistă extraordinară, care și-a demonstrat talentul, tehnica, emoțiile. Sunt încântată că trăiește în Franța și sper să revină din când în când în România."

Reportaj realizat de Ana Diaconu