Cronici Înapoi

AUDIO. Moștenitorii României Muzicale - Recitalul pianistei Adela Liculescu

Publicat: joi, 18 Octombrie 2018 , ora 13.56

Adela Liculescu a fost protagonista celui de-al doilea eveniment din cadrul Festivalului "Moștenitorii României Muzicale", organizat de Radio România Muzical cu prilejul aniversării Centenarului Marii Uniri și a celor 90 de ani de Radio România.

Pianista a dovedit rezistență, putere de concentrare și o tehnică bine pusă la punct. Ea a interpretat, fără pauză, un program-maraton, care a debutat cu două lucrări de mici dimensiuni și a ajuns la opusuri monumentale, cum sunt Sonata în si minor de Franz Liszt și Trei mișcări din muzica baletului Petrușka de Igor Stravinski.

Printre cei care au venit să o asculte pe Adela Liculescu, s-au numărat compozitoarea Sabina Ulubeanu:

"Adela este într-un progres remarcabil. Am ascultat-o pentru prima dată la Concursul Enescu, cred că în 2014. Se vede foarte multa experiență pe care a acumulat-o și modul în care abordează fiecare lucrare și cum și-a dezvoltat universul muzical în tot acest timp. Se cunoaște o maturitate puțin neașteptată pentru vârsta ei și cred că în viitor o vom găsi poate și cu alte fațete - un pic mai jucăușe, un pic mai diverse - dar toate la timpul lor. Cred că este o idee foarte bună că a venit cu acest recital în acest festival și ne bucurăm foarte mult să o avem aici."

...și pianistul Vlad Dimulescu:

"Pe Adela o cunosc de foarte mult timp, de când era o mică pianistă la Concursul Carl Filtsch și apoi pe la olimpiade, în concerte prin România. Are o evoluție excepțională! Pot să spun că se deschide din ce în ce mai mult și este din ce în ce mai matură în tot ceea ce face."

Pianista în vârstă de numai 25 de ani, stabilită la Viena, a câștigat, până în acest moment, mai multe concursuri internaționale. În anul 2015, a obținut premiul I la Concursul Bösendorfer de la Viena, iar cu câteva zile în urmă a anunțat că a devenit oficial Artist Bösendorfer. La Sala Radio, Adela Liculescu a interpretat pe un pian Bösendorfer, adus special pentru ea la București.

"M-am simțit extraordinar! Este o sală cu o acustică fenomenală; se aude totul foarte clar și foarte transparent. Și chiar am simțit că am putut să fac tot ceea ce am vrut eu din punct de vedere muzical. Și desigur că și pianul Bösendorfer care a fost adus special pentru acest recital m-a ajutat foarte mult. A fost o ocazie deosebită și cred că publicul din sală a apreciat foarte mult concertul din această seară. M-am simțit extraordinar să le ofer acest concert."

A fost declarația Adelei Liculescu, de la finalul recitalului prin care a debutat aseară pe scena Sălii Radio. Voi reveni mâine cu impresii de la recitalul Marei Dobrescu, cu care se încheie în această seară, de 18 octombrie, de la ora 19:00, Festivalul de pian "Moștenitorii României Muzicale".

Reportaj realizat de Ana Diaconu