Cronici Înapoi

AUDIO. 'Lo Cortés no quita lo Gallardo' - Recital de chitară spaniolă

Publicat: vineri, 22 Iunie 2018 , ora 10.41

Ambasada Spaniei în România și Institutul Cervantes din București cu sprijinul Agenției Spaniole pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională din Spania și în parteneriat cu Radio România Muzical au organizat joi, 21 iunie 2018, la Sala Radio, concertul "Lo Cortés no quita lo Gallardo”. Detalii în reportajul realizat de Lucian Haralambie:

"Foarte plăcut, foarte tonic! Cumva, neobișnuit pentru peisajul nostru, după părerea mea."

"Am fost plăcut impresionată pentru că m-a trecut prin stări diferite. A fost foarte interesant!"

"A fost un concert extraordinar! Am mai avut parte de concerte de flamenco, chitară clasică, dar combinația între cele două a fost excepțională."

Sunt opinii de după concertul de ieri seară de la Sala Radio, desfășurat sub genericul 'Lo Cortés no quita lo Gallardo'. După prezențe la Viena, Bratislava sau Budapesta, chitariștii José María Gallardo del Rey și Miguel Ángel Cortés au prezentat la București proiectul ce le-a adus, în 2015, Premiul Național al Criticii "Flamenco Hoy". Lucrările prezentate sunt semnate de cei doi interpreți. José María Gallardo del Rey - la chitară clasică - s-a remarcat prin căldură și sensibilitate, Miguel Ángel Cortés - la chitară flamenco - prin tehnică și dezinvoltură, iar dialogul celor doi în fața publicului numeros de la Sala Radio a fost unul spumos, plin de viață. A fost o seară reușită, comentată de Dorin Ioniță, directorul general al Lanto Communication:

"Îmi place din ce în ce mai mult Sala Radio pentru că reușește să aducă programe diversificate și superbe. Și pentru concertul din seara asta, simbioza asta dintre clasic și flamenco ne-a transmis atât de direct căldura aia pasională din Spania... un concert formidabil! Astea-s cuvintele."

Despre prestația muzicienilor José María Gallardo del Rey și Miguel Ángel Cortés a vorbit și chitaristul Maxim Belciug:

"Pentru mine unul a fost cel puțin interesant. Ideea celor doi chitariști nu este deloc rea. Cumva, ajută publicul care vine dinspre cele două direcții - cel care vine dinspre clasică să se familiarizeze oarecum și cu sunetul chitarea flamenco și cu lumea sonoră a muzicii flamenco; pe de altă parte, cei dinspre chitara flamenco pot să se familiarizeze cu muzica clasică. E chiar interesant proiectul. Cumva, aerul general este, bineînțeles, unul absolut iberic. poate niște teme clasice mai pregnante n-ar fi stricat. În mare, este o bucurie să asculți un concert la așa nivel tehnic, întrucât amândoi chitariștii sunt într-adevăr la un nivel extraordinar de bun tehnic dar și muzical. În mare, mi-a plăcut foarte mult!"