Cronici Înapoi

AUDIO. Lansarea discului 'Rapsodiem' la Institutul Cultural Român

Publicat: joi, 16 Martie 2017 , ora 11.07
Ieri, 15 martie 2017, de la ora 15.00, am fost prezentă la sediul Institutului Cultural Român din București, unde a avut loc lansarea CD-ului intitulat Rapsodiem, înregistrat de dirijorul Daniel Jinga împreună cu Orchestra Simfonică Muntenia din Târgoviște și Orchestra Metropolitană București. Discul poartă sigla unui proiect mai amplu și deja consacrat al dirijorului, mundiColour, iar imprimările au fost realizate de inginerul de sunet german Jakob Händel, la studiourile Electrecord din București.

În fața unui public nu foarte numeros, în deschiderea evenimentului a luat cuvântul, din partea instituției gazdă, filosoful Daniel Nica. Acesta a creionat un portret succint al lui Daniel Jinga, inițiatorul și protagonistul discului. În prezent, muzicianul își desfășoară activitatea ca maestru de cor al Operei Naționale București și ca dirijor principal al Orchestrei Simfonice Muntenia, fiind totodată și dirijor fondator al corului de cameră Accoustic.

Daniel Jinga ne-a povestit, printre altele, cum a apărut ideea realizării acestui disc și care au fost motivele care l-au determinat să se oprească asupra celor două Rapsodii române de George Enescu și a valsului Valurile Dunării din creația lui Iosif Ivanovici:

"A fost dorința mea de a imprima un disc care să cuprindă creație simfonică românească, iar de la dorință până la realizare au fost mulți pași, foarte grei: organizare, studiu, imprimările propriu-zise, promovare și, iată, acum, lansarea. Bucuria mea este mare pentru că am putut să-l cunosc pe Enescu personal. Discul ar fi trebuit să cuprindă doar cele două rapsodii enesciene, însă pentru că mi-au marcat copilăria și îmi place felul în care sunt orchestrate, am imprimat și Valurile Dunării de Iosif Ivanovici, ca un bonus track, după cum i-am spune în limbaj modern."

La final, organizatorii au oferit CD-uri tuturor celor prezenți, iar Daniel Jinga a acordat autografe.


Reportaj realizat de Ana Diaconu