Cronici Înapoi

AUDIO. Lansare de disc 'Twenty Shades of Music'

Publicat: vineri, 21 Aprilie 2017 , ora 9.49
În spațiul spectaculos pe care îl oferă libăria Cărturești Carusel a avut loc aseară o lansare de disc simplă și de bun gust. Intitulată 'Twenty Shades Of Music', titlu inspirat de celebrul și discutabilul roman semnat de E.L. James, apariția discografică a flautistului Ion Bogdan Ștefănescu și a chitaristului Costin Soare se vrea a fi un produs altfel pentru universul clasic din România. Cu o muzică predominant senzuală, caldă și exotică, discul se vrea o incursiune atât în intimitatea Americii de Sud, dar și în Balcani.

La lansare au participat scriitorul Ioan Groșan și compozitrul Dan Dediu, alături desigur de cei doi artiști.


Iată ce a spus Dan Dediu despre discul înregistrat pe scena George Enescu a Universității de Muzică din București:

Toată muzica de pe acest CD , cele 20 de melodii aparțin sudului, sudului Americii și sudului Europei. Asunt fațete foarte diverse. Ceea ce răzbate din audiția acestui CD este maniera foarte personală de agregare a muzicilor, pe care uneori le știu. Cele șase dansuri românești de Bartok sunt șlagăre. Combinația flaut-chitară are și ceva acvatic și în același timp, aerian. Flautele sunt conjugate în această muzică într-un mod absolut uluitor. Și chitara lui Costin Soare, cu armoniile sale, bine puse pe instrument, creează un ambient care se simte bine împreună. Nu am simțit niciodată că un instrument este acompaniator și celălalt este solist.


Despre cum a fost imprimat acest disc a povestit flautistul Ion Bogdan Ștefănescu:

E foarte greu să faci imprimări în Universitatea de Muzică fiindcă toți studenții studiază și atunci trebuie să obții o aprobare specială să imprimi noaptea, după 12 noaptea. Numai atunci poți beneficia de o liniște potrivită pentru imprimare. Și într-adevăr, doamna Florentina Herghelegiu ne-a uimit cu profesionalismul dânsei exersat în zeci de ani la Electrecord și acum, spre norocul Universității de Muzică și prin tactul rectorului de atunci, Dan Dediu, dânsa a fost cooptată la Universitatea națională de Muzică.


Despre colaborarea cu Ion Bogdan Ștefănescu ne-a vorbit la final chitaristul Costin Soare:

În 2006 am colaborat pentru prima data în acest In memoriam Toru Takemitsu și de atunci am rămas împreună în acest frumos proiect, cântând de la muzică barocă până la muzică contemporană și iată că de fapt acest CD este aș putea spune un CD aniversar pentru că am depășit deja 10 ani de cântat împreună și sper să vă bucurați de muzica pe care am înregistrat-o.


Reportaj realizat de Radu Mihalache