Interviuri Înapoi

AUDIO. Lansare de carte și conferință de presă dedicate pianistei Clara Haskil la librăria Humanitas Cișmigiu

Publicat: luni, 23 Octombrie 2017 , ora 11.10
Editura Humanitas și organizatorii Festivalului Internațional "Clara Haskil" organizează, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, sâmbătă, 21 octombrie 2017, un dublu eveniment dedicat marii pianiste. Este vorba despre lansarea celei mai cunoscute biografii a Clarei Haskil, cartea semnată de muzicologul francez Jérôme Spycket, apărută, după 30 de ani, într-o nouă traducere, și de conferința de presă dedicată ediției din acest an a Festivalului Internațional "Clara Haskil". Acesta din urmă se va derula în perioada 27-29 octombrie, la Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu. Mai multe detalii ne-a oferit pianista Alina Azario, director artistic al Festivalului "Clara Haskil".

Este un eveniment pe care îl pregătim mai bine de trei ani. Sunt foarte multe persoane care au contribuit la lansarea acestei cărți. Este vorba de noua ediție a biografiei celei mai importante a Clarei Haskil, scrisă de Jérôme Spycket. Cartea a fost publicată inițial la Editura Payot 1975 și a fost tradusă pentru prima dată de Adriana Moscuna și Ina Teodosiu în 1984, în română. Cartea nu a mai fost reeditată de mai bine de 30 de ani. Deci, cartea nu se mai putea găsi decât în anticariate sau în biblioteci mai vechi și de unde bucuria noastră că în sfârșit, o editură - Humanitasul, a luptat, a lucrat și a realizat această carte. Este pentru mine evident o mare satisfacție și o mare bucurie, dar cred că este o satisfacție pentru toți iubitorii de muzică clasică, iubitorii de cultură. Sunt foarte încântată și de invitații care vor veni la lansarea de carte; este vorba de Dan Dediu, compositor și pianist, Vlad Alexandrescu și Cristina Comandașu.


Lansarea de sâmbătă este dublată și de conferința de presă dedicată ediției din acest an a Festivalului Internațional "Clara Haskil". Când se va desfășura acesta și care sunt invitații din 2017?

Festivalul "Clara Haskil" de la Sibiu începe vinerea viitoare, deci exact într-o săptămână, pe 27 octombrie și de data aceasta durata festivalului e puțin comprimată. Vor fi patru concerte în trei zile, deci va ține de vineri până duminică inclusiv, duminică în care vor avea loc două concerte. Programul de anul acesta este puțin mai dinamic. Am dorit să aducem muzicieni care să combine prestațiile solo, în duo, în trio și alături de orchestră. Va veni Orchestra Simfonică București alături de dirijorul Radu Postăvaru, iar ca soliști îi vom avea pe Niklas Schmidt, violoncelist din Germania, Per Rundebrg, pianist suedez, Adrian Iliescu, concert maestru la Hamburger Symphoniker și marea bucurie, Valentin Răduțiu, care ne face onoarea să vină pentru a doua oară în cadrul Festivalului "Clara Haskil". Aceștia sunt muzicienii, voi cânta și eu și vom avea patru concerte, în care punctul cel mai important va fi repertoriul. Repertoriul, în diferitele posibilități pe care le conferă muzica de cameră. Și dacă doriți mai multe detalii le puteți găsi pe www.clarahaskil.ro unde sunt absolut toate detaliile de program. Vă așteptăm la Sibiu.


Interviu realizat de Lucian Haralambie