Interviuri Înapoi

AUDIO. Invitații săptămânii la Perpetuum Mobile din 29 octombrie 2018, protagoniștii recitalului Musical Bridges, in dialog cu Gabriel Marica

Publicat: marți, 30 Octombrie 2018 , ora 16.12

Trei invitați în studio astăzi la această rubrică. Este vorba despre pianista Angela Drăghicescu, baritonul David Small și compozitorul Dan Welcher. Angela Drăghicescu, o să te rog pe tine să fii a doua gazdă a acestui moment și să faci traducerea pentru cei doi invitați de peste ocean.

Cu mare drag!
Și o să încep cu tine. Vreau să te întreb cât de departe și cât de aproape este România pentru tine?

Angela Drăghicescu: Foarte aproape, după cum se vede mai ales din acest minunat proiect. România e în sufletul meu, e în sângele meu oriunde mă duc. Și, mai ales în ultimii doi-trei ani, sunt din ce în ce mai des în țară. Anul acesta, după cum știți, am avut și Turneul Stradivarius cu Alexandru Tomescu. Acum - un alt proiect... este peste tot cu mine.


Și pentru că ai vorbit despre acest cel mai recent proiect al tău, cum s-a născut acest "Musical Bridges"?

Angela Drăghicescu: De fapt, acest "Musical Bridges", proiectul în sine s-a născut în anul 2012. Atunci am absolvit la la Universitatea Texas&Austin, am luat diploma de doctorat în acompaniament și muzică de cameră, iar teza mea de doctorat a fost crearea unui manual de dicție pentru limba română care să poată fi folosit în toate universitățile din lume, mai ales pentru cântăreții care nu sunt nativ vorbitori de limbă română. Și deci așa avem un manual de dicție și se poate auzi limba română în facultățile din străinătate.


Foarte interesant proiectul acesta! David Small, ești pentru prima dată în România?

David Small: Da, pentru prima dată.


Cum te simți în România, în București?

David Small: Îmi place, iar oamenii sunt atât de calzi. Îmi place foarte mult arhitectura variată a Bucureștiului și de când am venit m-am plimbat foarte mult.


Ce gen de muzică preferi, operă sau lied?

David Small: Genul preferat este acela pe care îl interpretez în momentul respectiv. Îmi plac amândouă, din motive diferite. Îmi place opera pentru că îmi oferă posibilitatea să intru în roluri diferite, iar liedul este un univers în trei minute, este atât de complet, cu atât de multe detalii...


Mâine, veți cânta câteva lucrări în România.

David Small: Da.


A fost greu să învățați pronunția?

David Small: Am descoperit că limba română este foarte apropiată de italiană, limba română fiind de sorginte romană, latină. Mi-a fost foarte greu cu două vocale, mai precis ă și î, care sunt greu de pronunțat dar și mai greu de cântat. Cu restul limbii a fost simplu, a fost ușor de accesat pentru că are foarte multe similarități cu limba italiană.


Ce altceva veți mai cânta mâine seară?

David Small: Începem cu două cântece compuse de Steven Marc Cohn, un compozitor contemporan, iar apoi vom continua cu Enescu cele 7 cântece pe versuri de Clemant Marot, pe care nu le cunoșteam și pe care am ajuns să le iubesc, iar apoi vom interpreta cele 3 lieduri în premieră, compuse de prietenul nostru Dan Welcher, pe care le voi interpreta in limba română, apoi Angela va interpreta și o piesă pentru pian solo compusă de Dan Welcher. Vom incheia cu setul de 5 cântece scrise de Lee Hoiby pe versurile lui Wall Witman.


Dan Welcher este unul dintre compozitorii de valoare din Statele Unite ale Americii - dirijor, fagotist și, nu în ultimul rând, realizator de emisiuni muzicale la un post de muzică clasică din Statele Unite ale Americii. Buna ziua, din nou, Dan Welcher! Cred că pot spune că suntem colegi. Ce ne poți spune despre emisiunea ta de la radio?

Dan Welcher: Am două emisiuni radio - una în Austin, Texas și una în Honolulu înainte de asta. Am fost redactor mai bine de zece ani în Austin și am avut acolo o emisiune care ajuta de fapt, educa, publicul amator să înțeleagă muzica clasică, dar mai ales muzica clasică contemporană. Mi-am imaginat-o ca o conversație cu mama mea, explicându-i cam cum să asculte muzică contemporană și, bineînțeles, lucruri mai puțin știute de publicul local despre acest gen de muzică.


Fagotist, dirijor și compozitor. Ce preferați?

Dan Welcher: Eu sunt la bază fagotist, dar sunt compozitor și dirijor. Îmi face multă plăcere să fiu dirijor, dar este o activitate mai mult ca un hobby decât de carieră. Mi-am întrebat pritenul, John Corliano un alt mare compozitor american, care este preferința dânsului și mi-a spus că nu-i place de fapt să compună, dar îi place să fie compus.


Dan Welcher a compus un ciclu de trei lieduri pe versuri de Mihai Eminescu. Acest ciclu va putea fi ascultat în premieră mondială mâine seară la Sala Radio de la ora 19,00, în interpretarea baritonului David Small acompaniat de pianista Angela Drăghicescu. Dan Welcher, de ce Eminescu?

David Small: Răspunsul sincer este că Angela mi-a spus s-o fac.


Dar nu v-a forțat!

David Small: Nu. Am petrecut mult timp citind Eminescu și traducând și le-am ales pe acestea trei datorită varietății stărilor de spirit. Am lăsat La steaua la final pentru că este transcendentă, este despre eternitate, iar celelalte două sunt despre iubire și despre natură.


A fost greu să puneți pe muzică metaforele minesciene?

David Small: Nu. Dar a fost greu pentru mine să învăț, cum a spus și David Small, pronunția. Dar odată ce am mi-am dat seama că sunt scrise într-o metrică similară cu operele lui Shakespeare, Emily Dickinson a fost ușor pentru mine. Este ceva la care compozitorii trebuie să se gândească, la ritm.


Sunt foarte curios, recunosc, să ascult aceste piese. este vorba despre Ce te legeni, codrule, Când însuși glasul și La steaua. Acum revin la tine, Angela Drăghicescu. Ce poduri muzicale mai urmează pentru tine?

Angela Drăghicescu: Multe, cât mai multe. urmează în primul rând concerte din seria celor cu Alexandru Tomescu, care aniversează Centenarul. Avem două concerte - unul la Stockholm la Sala Regală de concerte și altul la Lisabona, care se înscriu în linia concertelor care aniversează Centenarul României. După care, am un proiect deosebit, și anume Femeile compozitoare câștigătoare ale Premiilor Grammy și Pulizer, care sunt pe un alt cd care va apărea în aprilie 2019 cu violistul Elias Goldstein, care a și fost în România, a cântat și muzică românească - Enescu și Grigoraș Dinicu. Sunt foarte concentrată pe proiecte deosebite, lucruri unice, cum a fost și cel despre care vorbim astăzi... și aceste doamne compozitoare sunt câștigătoare a numeroase premii și poate publicul este interesat să afle și despre ele.


Sper să primim și noi acest album al tău când o să-l lansezi. Te rog pe tine să faci o invitație ascultătorilor noștri pentru mâine seară. De ce ar veni să asculte Musical Bridges la Sala Radio?

Angela Drăghicescu: Vă așteptăm la Sala Radio cu mare drag pentru că veți avea oportunitatea să ascultați în premieră mondială primul ciclu scris pe versuri românești de către un compozitor străin și o să aflați și faptul că acest set în limba română va fi interpretat în toate universitățile din Statele Unite începând cu luna viitoare.