Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Voicu Enăchescu, dirijorul Corului de Cameră Preludiu

Publicat: luni, 17 Decembrie 2018 , ora 11.45


Având în vedere vastul repertoriu al colindelor și lucrărilor de Crăciun, cum ați ales lucrările din programul concertului de luni seară de la Ateneul Român?

Ar trebui să-ți răspund, așa, printr-o glumă: am ales cu grijă. Sigur că un concert ocazionat de sărbătorile Crăciunului presupune un efort mai special din partea dirijorilor care-și alcătuiesc programul. Am reușit, de-a lungul anilor, ca din cele 400 de lucrări cu aproximație pe care le-a abordat de-a lungul timpului Corul de Cameră Preludiu să aleg un program cu colinde și cântece de Crăciun și de la noi și de pretutindeni. Sigur că în repertoriu o să figureze și lucrări din literatura corală universală. Nu a fost foarte greu, sincer să fiu. Pe lângă efortul pe care-l faci ca să-ți alegi un asemenea repertoriu, presupune și afinitatea pe care dirijorul o are vizavi de unele lucrări.


Ați spune că aveți o afinitate pentru anumite lucrări din programul serii?

Aș spune că am afinitate pentru toate cântecele de Crăciun, mai ales din repertoriul românesc, cu care sunt obișnuit, familiarizat din anii copilăriei. Trăind în casa unui preot, am cântat colinde de la 5 ani. Așa că am destule preferințe. Sigur că nu le putem cânta pe toate într-un concert, dar sunt multe care sunt convins că vor face plăcere celor care ascultă.


După mai mult de 45 de ani, cum decurg activități normale precum repetițiile, concertele sau turneele pentru Corul Preludiu?

De la începutul începuturilor, când Corul de Cameră Preludiu avea un statut de cor de amatori funcționând pe lângă Casa Studenților din București... cu timpul, adică de 20 și ceva de ani, a devenit profesionist. Deci, îmi desfășor activitatea în fața unor copii mai tineri sau mai bătrâni care au afinități cu muzica și care au și oarece experiență în muzica corală, căpătată de-a lungul timpului. E vorba de colaborarea nu neapărat numai profesională, ci și afectivă cu cei cu care lucrezi. Și programele, de regulă, le alcătuim împreună. Propun și ei niște lucrări, dirijorul mai propune și el o serie de lucrări și așa se naște un program de concert, dar nu numai de colinde.


Care sunt următoarele proiecte pentru Corul Preludiu?

Peste foarte scurt timp vom avea din nou un concert de colinde și cântece de Crăciun în orașul Pucioasa, în zona mea de baștină... la Târgoviște am fost ieri. Orașul Târgoviște e orașul în care m-am născut, deci sunt legat sufletește mai mult decât orice de locuitorii și de amatorii de muzică din acea zonă.


Cum v-ați simțit la Târgoviște?

Ca de obicei, foarte bine. Extraordinar. Și publicul... foarte receptiv și doritor de muzică, și sala plină. Concertul a avut loc la Liceul de muzică "Domnița Bălașa". Dar vorbeai de planuri de viitor. Probabil că la jumătatea lunii ianuarie, în urma invitației primite de la Ambasada noastră de la Atena, vom avea și acolo o serie de două sau trei concerte, la Atena.

Interviu realizat de Petre Fugaciu