Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Răzvan Stoica

Publicat: joi, 5 Octombrie 2017 , ora 11.29

Un nou concert din stagiunea 2017-2018 a Orchestrei Naționale Radio va avea loc pe 6 octombrie în Studioul "Mihail Jora" și, în transmisiune directă, la Radio România Muzical. De la ora 19,00, ansamblul va evolua sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, avându-l ca solist pe violonistul Răzvan Stoica. Acesta va prezenta partitura solistică a Concertului nr. 1 op. 6 în Re major de Nicolo Paganini, lucrare precedată în program de uvertura operei "Coțofana hoață" de Gioachino Rossini. În final vor fi interpretate Suitele I și a II-a din muzica baletului "Daphnis și Chloe" de Maurice Ravel, cu participarea Corului Academic Radio pregătit de Ciprian Țuțu.


Despre concertul pe care îl susține la Sala Radio, ne-a vorbit violonistul Răzvan Stoica:

Cu Orchestra Națională Radio sunt la a doua colaborare. Prima colaborare a avut loc acum doi ani, în cadrul Bucharest Music Festival. Chiar și cu maestrul Mandeal sunt la a doua colaborare. Cu dânsul am lucrat acum doi ani, împreună cu Orchestra Filarmonicii din Brașov și am interpretat Concertul de Ceaikovski. Voi reveni pe scenă cu maestrul Mandeal și acest concert va avea o încărcătură specială pentru mine, atât prin prisma faptului că voi interpreta Concertul nr. 1 de Paganini, concert cu care mi-am și făcut debutul în urmă cu mai bine de 14 ani în Olanda, cu Filarmonica din Rotterdam și, mai târziu, am obținut și unul din premiile importante din cariera mea tot cu acest concert. Are o încărcătură specială pentru mine Concertul de Paganini.


Ce dificultăți presupune această lucrare din punctul dumneavoastră de vedere?

Cred că, lăsând bineînțeles partea de virtuozitate și tehnica violonistică de bază pe care o folosește Paganini, este nevoie și de foarte multă interpretare ca să poți stăpâni tehnica aceasta a bel-canto-ului, pentru că Paganini a încercat să imite de fiecare dată pe vioară vocea unei soprane.


După concertul de la Sala Radio, ce proiecte vor urma pentru dumneavoastră?

După concertul de la Sala Radio voi demara un turneu național împreună cu orchestra mea din Olanda - Camerata Stradivarius. Vom veni în România, în 5-6 orașe. Este un proiect foarte drag sufletului meu pentru că pot aduce la București această orchestră olandeză pe care am format-o și abia aștept să fim în fața publicului din România.

Interviu realizat de Larisa Clempuș