Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonista Corina Belcea

Publicat: sâmbătă, 23 Martie 2019 , ora 14.59

Cvartetul „Belcea” susține o serie de concerte în Italia până în data de 27 martie. Cunoscutul ansamblu este alcătuit din violoniștii Corina Belcea și Axel Schacher, violistul Antoine Lederlin și violoncelistul Krzysztof Chorzelski.


În intervalul 24-27 martie urmează o serie de concerte ale Cvartetului Belcea. Cum au fost organizate evenimentele?

Sunt concerte pe care impresarii noștri din Germania și din Italia le-au organizat împreună. Noi lucrăm cu o agenție de impresariat din Germania, care are sediul la Berlin și care se ocupă de toate concertele noastre și activitatea noastră în general.


Care este programul concertelor?

Vom avea un program alcătuit dintr-un cvartet de Haydn, op.76 nr.2; după aceea, vom cânta Cvartetul nr.3 de Benjamin Britten. Iar în partea a doua a programului - un cvartet de Beethoven, op.132, pe care într-unul din concertele noastre îl vom înlocui cu Cvartetul nr.2 de Janacek.


Cum ați ales acest program?

Noi ne-am dorit întotdeauna să înregistrăm din nou cele două cvartete de Janacek pe care le-am înregistrat când eram studenți și pe care le cântăm de mulți ani. Le-am înregistrat, a ieșit CD-ul acum două săptămâni. Cu ocazia aceasta dorim să le cântăm cât mai mult unde e posibil și unde publicul iubește această muzică; și publicul de la Genova este, în general, extrem de curios și de deschis la cât mai multe cvartete mai puțin cunoscute. Am avut norocul că în acest concert la Genova vom putea cânta cel de-al doilea cvartet de Leos Janacek.


Ce ne puteți spune despre această nouă apariție discografică?

Este un repertoriu care ne este extrem de drag. Janacek este un compozitor foarte, foarte personal, care scrie... mai ales cvartetul al doilea a fost scris cu sentimente reale. Este o piesă foarte, foarte interesantă, scrisă din dragoste pentru o femeie mult mai tânără, căsătorită; Leos Janacek i-a scris mai multe scrisori acestei femei. Acest cvartet este plin de emoții de la o extremă la cealaltă. E ceva extraordinar! Celălalt cvartet, nr.1, este scris după Sonata Kreutzer a lui Tolstoi, unde este vorba despre gelozia unui domn care-și imaginează că soția lui pianistă are o relație cu pertenerul ei de cântat care este violonist și cu care cântă Sonata Kreutzer de Beethoven. Sunt două lucrări incredibile, extrem de pasionale, tumultoase. Cred că este și foarte interesant pentru ascultători să fie luați într-o călătorie de la început până la sfârșitul cvartetului... e ca un ocean imens de emoții de la început până la sfârșit.

Interviu realizat de Petre Fugaciu