Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Cornelius Zirbo, protagonist al Stagiunii de marți seara

Publicat: marți, 7 Martie 2017 , ora 9.38
Astăzi, 7 martie 2017, începând cu ora 19.00, la Sala Mică a Ateneului Român, va avea loc recitalul violoncelistului Cornelius Zirbo, ce va fi acompaniat la pian de Dana Bădoi. Cornelius Zirbo este deținătorul unui violoncel STREICHWERK Domenico Montagnana, în urma câștigării locului I la Concursul Streichwerk de la Berlin, iar anul trecut, tot el s-a clasat pe locul al doilea la concursul organizat de Uniunea Europeană de Radio, Concertino Praga. Mai multe despre parcursul profesional din ultima perioadă, dar și despre recitalul de la Ateneu, ne-a spus tânărul violoncelist în următorul interviu:


La începutul lunii iunie a anului trecut, te întorceai din Cehia cu un premiu important obținut la concursul derulat sub sigla Uniunii Europene de Radio, Concertino Praga. În această după-amiază, ne propui un recital la Ateneul Român, în cadrul Stagiunii de marți seara. Ce alte evenimente au mai marcat activitatea ta muzicală din aceste ultime câteva luni?

Am avut câteva concerte, dintre care aș dori să-l amintesc pe cel cu Filarmonica din Iași, unde am interpretat Concertul în mi minor de Edward Elgar. Am concertat în ultimele câteva luni în cadrul clasei de excelență a lui Gautier Capuçon în Paris, la Fundația Louis Vuitton.


Știm deci că ai participat la o serie de cursuri de măiestrie susținute de violoncelistul Gautier Capuçon. Ce ne poți spune despre această experiență?

Este o experiență extraordinară. Având ocazia să lucrez cu acest violoncelist incredibil, pot învăța atâtea și pot să-mi fac o idee despre cum decurge o carieră de solist. Colegii mei, fiind mai mari decât mine, pot fi un foarte bun exemplu care mă motivează în ceea ce privește cariera.


Revenind la recitalul din această seară, în care vei fi acompaniat la pian de Dana Bădoi, spune-ne ce program vei propune publicului și care au fost criteriile pe care le-ai avut în vedere pentru realizarea acestei selecții?

Repertoriul este următorul… Voi începe cu Fantezia "Moise", variațiuni pe o singură coardă pe o temă de Rossini de Niccolo Paganini. Este o lucrare spectaculoasă care, în opinia mea, este gândită pentru a capta atenția publicului. Voi continua cu Sonata în do major nr.4 pentru pian și violoncel de Ludwig van Beethoven și Variațiuni pe o temă de Rossini de Bohuslav Martinu. Pentru a echilibra un pic balanța, voi continua cu Vocalise de Rahmaninov, iar în final, voi termina cu Le Grand Tango de Astor Piazzolla - o lucrare energică, spectaculoasă și plină de virtuozitate.

Interviu realizat de Ana Diaconu