Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violistul Răzvan Popovici

Publicat: miercuri, 22 Februarie 2017 , ora 13.06

Un program integral romantic propun vineri, 24 februarie 2017, Orchestra Națională Radio și dirijorul William Kunhardt, muzician care câștiga în 2014 premiul James Conlon la Festivalul de Muzică de la Aspen din Statele Unite ale Americii. În ipostază solistică evoluează violistul Răzvan Popovici, binecunoscut publicului român, și clarinetistul Thorsten Johanns, distins în 2008 cu Premiul Echo Classic pentru cea mai bună înregistrare de muzică de cameră a anului. Cei doi muzicieni vor fi soliștii Dublului concert op. 88 în mi minor pentru violă, clarinet și orchestră de Max Bruch, într-un program care mai cuprinde uvertura operei Freischütz de Carl Maria von Weber și Simfonia a V-a op. 64 în mi minor de Piotr Ilici Ceaikovski. Am profitat de acest prilej pentru a sta de vorbă cu violistul Răzvan Popovici, care ne-a acordat următorul interviu:


Vineri, interpretați pe scena Sălii Radio, Dublul concert pentru violă, clarinet și orchestră, de Max Bruch, un autor cu care sunteți foarte familiarizat. Cum este relația dumneavoastră cu Max Bruch și mai ales cu acest concert pe care îl putem asculta vineri?

Este una foarte frumoasă, pentru că Bruch a scris piese foarte importante pentru repertoriul în care viola, instrumentul meu, este prezentă. Nu pot să nu vă aduc aminte că există opt piese pentru clarinet, violă și pian ale lui Bruch, care sunt, după părerea mea, unele dintre cele mai frumoase pagini de muzică de cameră, scrise de Bruch. Apoi există o romanță splendidă pentru violă și orchestră dar și acest dublu concert pentru violă, clarinet sau vioară și orchestră  care este, de asemenea, o piesă, nu foarte rar cântată și extrem de importantă pentru repertoriul în care găsim viola.


Din câte știu ați mai colaborat cu clarinetistul Thornsten Johans...

Sigur. Thornsten este, ca și mine, membru în Ansamblul Raro și concertăm împreună în întreaga lume. Ne-am cunoscut când eram foarte tineri, în cadrul Orchestrei de Tineret a Germaniei și după ce nu ne-am văzut, cred că 15 ani, cumva drumurile ni s-au reunit și apoi am început să cântăm din nou împreună. Apoi el a devenit membru al Ansamblului Raro ș.a.m.d. De atunci, pe lângă prietenie ne leagă și o mare, să spunem așa, colegialitate.


Pe dirijorul Wililliam Kunhardt îl cunoașteți?

Nu îl știu, sincer să vă spun.


Deci va fi o primă întâlnire.

Da, va fi o primă colaborare, așa că sunt foarte curios și evident, bucuros, mai ales că pentru mine va fi a doua oară când cânt cu Orchestra Națională Radio, după premiera de anul trecut din Pațai Universității cu Simfonia concertantă a lui Mozart, alături de Alexander Sitkovetsky și Cristian Oroșanu la pupitru. De fapt, este prima de când cânt cu Orchestra Națională Radio în Sala Radio.


Ce proiecte urmează în continuare în agenda lui Răzvan Popovici?

Din martie se întețesc concertele și turneele. Primul concert va fi, zic eu, unul foarte special pentru că voi cânta pentru prima dată în splendida sală Concertgebouw din Amsterdam, alături de Ollie Mustonen, Christian Poltera, Phillipe Grafin și alți câțiva muzicieni. Vom reinterpreta Cvintetul cu pian a lui Ollie Mustonen, pe care l-am cântat în deschiderea ediției anterioare a Festivalului Sonoro, la palatul Cotroceni. Deci acesta o să fie un prim proiect. Apoi urmează primele două cursuri Sonoro - Interferențe, ale acestui an. Weekend-ul trecut tocmai am terminat de selectat bursierii acestui an și primele workshop-uri au loc tradițional la Montepulciano, în Italia și la Portul Cultural Cetate, în sudul țării, pe malul Dunării, pe splendidul mal al Dunării.


Interviu realizat de Ioana Marghita