Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Tudor Ionescu

Publicat: vineri, 10 Mai 2019 , ora 10.33

Duminică, 12 mai, de la ora 19:00, Corul Vox Medicalis aniversează 10 ani de activitate printr-un concert la Sala Radio. Programul cuprinde lucrări din creația românească și universală, conducerea muzicală fiind asigurată de dr. Tudor Ionescu, Mioara Buhălțeanu și Del Vasilache.

În urmă cu 10 ani ați înființat corul Vox Medicalis, alcătuit în mare parte din medici și studenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”. Ce ne puteți despre drumul parcurs de Vox Medicalis până acum?

Drumul acesta a fost o surpriză chiar și pentru mine. Nu mă așteptam atunci când am început acest proiect că va ajunge aici. Într-adevăr, majoritatea membrilor ansamblului sunt tineri medici sau studenți la medicină, dar, de asemenea, mai avem și prieteni din alte medii profesionale, alcătuind astfel un mozaic cât se poate de agreabil. Evoluția a fost impresionantă, cel puțin pentru mine, dar aud acest feedback și din partea publicului, pornind de la un cor de studenți cum eram atunci, eu eram student în anul II la medicină, și ajungând la acest nivel la care suntem acum, având turnee în străinătate și fiind solicitați să cântăm pe scene din ce în ce mai mari.


Cum ați ales repertoriul pentru concertul aniversar?

Repertoriul pentru concertul aniversar este unul spectaculos și pot spune, de o dificultate crescută, care a reprezentat o provocare pentru noi. Repertoriul este alcătuit în mod special de lucrări de secol XX și XXI. Așadar, foarte multe lucrări și aranjamente contemporane. Cele mai vechi lucrări din repertoriu sunt semnate Rahmaninov, Vecerniile op. 37, urmând apoi două lucrări de Faure și până la Eric Whitacre, care este contemporan, Grigore Culdalbu, compozitor român contemporan, un cover după Billy Joel și așa mai departe.


Ce proiecte plănuiți în continuare?

În august 2019 avem proiectul retur al turneului pe care l-am avut în noiembrie 2018 în Franța, când am avut un turneu și am cântat împreună cu L'Atelier Choral de Valenciennes, în regiunea Lille. Ei bine, acum în august, L'Atelier Choral de Valenciennes, corul partener, o să vină la noi, în România. Vor sta o săptămână și vom avea câteva concerte, dintre care două vor fi la Bușteni și la Castelul Peleș, urmând unul chiar în București.


Interviu realizat de Vlad Ghinea