Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu soprana Irina Iordăchescu

Publicat: joi, 11 Mai 2017 , ora 11.21

Sâmbătă, 13 mai 2017 revine pe scena Operei Naționale București „Madama Butterfly” de Giacomo Puccini – un spectacol în regia maestrului Jean Rânzescu. Afișul anunță două debuturi: cel al dirijorului Tiberiu Soare și pe cel al sopranei Irina Iordăchescu - în rolul titular. Spectacolul care începe la ora 18.30, îi mai are în distribuție pe: tenorul Călin Brătescu – interpretul lui Pinkerton, mezzosoprana Antonela Bârnat – Suzuki și baritonul Ștefan – Sharpless. Despre pregătirea debutului său în rolul Cio-Cio-San ne-a vorbit soprana Irina Iordăchescu:


Este o schimbare de repertoriu?

Da, am putea spune că este o schimbare de repertoriu în urma celor 15 ani de activitate continuă și vocea s-a schimbat și în ultimii doi-trei ani mi-a dat semnele de care aveam nevoie ca să știu că pot să fac această schimbare. Încet-încet, am trecut de la repertoriul de lirico-lejer spre un repertoriu de liric amplu.


Cum este acest rol, Cio-Cio-San?

Eu consider că este extrem de dificil din punct de vedere al controlului emoțiilor care vin odată cu muzica, pentru că personajul prin originea sa și prin tradiție și prin obiceiuri, prin atitudinea comportamentală, nu-și permite o exteriorizare prea mare a sentimentelor, a trăirilor, a gândurilor și atunci, sigur că acest gând vine în contradicție cu pasiunea, cu emoția, cu toată învolburarea pucciniană și este foarte greu să faci față acestei emoții strict muzicale și totuși să nu se vadă nimic pe fața ta, din expresia ta, ceea ce, înăuntru, așa este ca o furtună emoțională. Pentru mine acest lucru este greu.


Va fi un debut la dublu, să spunem a
șa.

Da. Și o mare bucurie pentru mine. Am cântat de curând chiar la Sala Radio, în „Gala Verdi”, alături de maestrul Tiberiu Soare și a fost o reîntâlnire foarte emoționantă pentru mine și sunt convinsă că și pentru el. De această dată amândoi suntem în debut cu acest titlu. Pentru mine, debut de casă, pentru că eu am mai cântat Butterfly pe scena operei din Gent – Belgia și pe scena operei din Varna, în Bulgaria, acum doi ani de zile, însă pe scena Operei Naționale București, evident sunt la primul spectacol și sunt extrem de norocoasă că se întâmplă alături de maestrul Tiberiu Soare.


Ce ne po
ți spune și despre colaborarea cu ceilalți parteneri de scenă?

Minunată. Ne-am regăsit după foarte mult timp și fiecare și-a adus aportul într-un mod foarte onest, prietenesc și profesionist, colegial. Știu că mă pot baza pe ei, ei pe mine și înțeleg acest lucru din fiecare întâlnire.


Interviu realizat de Jeanine Costache