Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu soprana Andreea Soare

Publicat: joi, 21 Iulie 2016 , ora 11.45

În organizarea Primăriei Ierusalimului, în perioada 31 iulie - 10 august 2016 are loc cursul internațional de măiestrie interpretativă dedicat operei - la Centrul Municipal de Muzică "Louis și Tillie Alpert", Centrul Gerard Bechar și la Complexul Mishkenot Sha'ananim din Ierusalim. Cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, soprana Andreea Soare va fi prezentă la eveniment în calitate de instructor vocal și va lucra cu studenții participanți la program. Detalii am aflat despre acest proiect chiar de la muziciană.


Andreea Soare, din 31 iulie veți fi la Ierusalim, unde veți susține un masterclass de tehnică vocală. Despre ce este vorba mai exact?

În primul rând, aș vrea să vă spun că mă bucur foarte mult că am fost invitată pentru acest masterclass. Va fi primul masterclass, pentru mine, pe care-l dau. Până acum am participat la masterclass-uri în calitate de cursant.

Masterclass-ul se va desfășura pe o perioadă de 11 zile la Ierusalim. Vor fi tineri la începutul carierei din câte am înțeles. O să fim cinci profesori, nu sunt singura, eu fiind pe partea de tehnică vocală și sunt foarte nerăbdătoare să mă întâlnesc cu toți participanții.


Ne puteți dezvălui câteva dintre problematicile pe care le veți aborda?

Asta depinde de fiecare în parte. Canto este ceva atât de personal și de individual… bineînțeles, vom aborda respirația, susținerea, impostația vocală, interpretarea, limba în care vor cânta, repertoriul, care trebuie ales cu mare grijă pentru fiecare tip de voce în parte în funcție de vârstă, de dezvoltarea vocală, în funcție de parcursul muzical pe care l-au avut până acum.


Din câte înțeleg, veți participa și la concertul de deschidere al întregii manifestări.

Sigur. Am înțeles că toți profesorii de canto care participă la acest masterclass vor susține un concert de deschidere. Voi cânta din repertoriul meu poate Fiordiligi - una din cele două arii din Cosi fan tutte de Mozart; probabil că voi cânta și Mimi din La Boheme de Puccini, poate Micaela din Carmen de Bizet… nu știu sigur.


Ce alte proiecte mai aveți?

În această vară, chiar înainte de masterclass, voi pleca în Insula Belle din Franța, unde voi susține un recital, pe 28 iulie, iar la întoarcere mă voi pregăti pentru un festival din Olanda, care va avea loc în luna septembrie. Iar la sfârșitul lunii septembrie voi pleca în China împreună cu unul dintre pianiștii mei, unde voi susține două recitaluri - este un proiect organizat de Institutul Cultural Român din Beijing. Anul viitor voi fi Pamina în Flautul fermecat de Mozart la Opera din Toulon; voi fi și Contesa din Nunta lui Figaro de Mozart la Opera din Koln.

Interviu realizat de Radu Mihalache